Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on laatinut seitsemän kohdan esityksen, jonka keinoilla olisi mahdollista turvata kiireetön perusterveydenhuolto kaikille suomalaisille.

Aloite on valmisteltu laajaa suomalaista asiantuntijajoukkoa kuullen ja perehtyen myös pohjoismaisiin terveydenhuollon uudistuksiin ja niistä saatuihin kokemuksiin.  

THL:n esitykset pääkohdat:

1. Palveluiden tuottajakunta laajemmaksi ja monipuolisemmaksi.

2. Potilaan valinnanvapaus tulisi valjastaa kehityksen käyttövoimaksi.

3. Työterveyshuollon tulisi keskittyä perustehtäväänsä.

4. Terveydenhuollon julkinen rahoitus ohjataan yhdelle alueelliselle toimijalle.

5. Vahva alueellinen järjestäjä sovittamaan yhteen yksityinen ja julkinen palvelutuotanto ja poistamaan jyrkkä jako perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalipalvelujen väliltä.

6. Terveyspalveluiden johtamisessa huomioitava entistä paremmin eri henkilöstöryhmien työn yhteensovittaminen.

7. Tarvitaan vahvaa kansallista ohjausta.

Pääkohtia avataan enemmän THL:n verkkosivuilla.

THL ehdottaa myös, että tarvittava palvelurakenne- ja rahoitusmuutos vaiheistetaan. THL:n mukaan kiireettömään hoitoon pääsyä voitaisiin parantaa melko ripeästi suuntaamalla tähän sairasvakuutuksen korvauksia väliaikaisesti korvamerkittyinä. 

Alustavan arvion mukaan korvamerkittyä rahoitusta tarvitaan 250-350 miljoonaa euroa vuodessa. Se katettaisiin mm. sairaanhoitomaksun nostamisella.

– Tietoisuus sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmämme muutostarpeen laajuudesta on viime aikoina selvästi parantunut. Kansallinen ohjaus ei kuitenkaan vielä nykymuotoisena riitä viemään läpi tarvittavaa uudistusta. Tarvitaan yhteinen kansallinen näkemys – kansallinen käsikirjoitus – siitä, miten sosiaali- ja terveydenhuoltoa käytännössä uudistetaan, sanoo THL:n ylijohtaja Marina Erhola. 

Lisää aiheesta:

Tuula Haatainen Kunta.tv:lle: THL:n mallissa ei ole pohdittu kunnan roolia hyvinvoinnin edistäjänä

​​

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*