Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen sanoo, että kunnille ei saa aiheutua lisää kustannuksia työmarkkinauudistuksen takia.
 
Kuntajohto työllisyyden asialla -seminaarissa tiistaina Helsingissä puhunut Kietäväinen muistutti, että valtionosuusleikkaukset kiristävät kuntien taloutta muutenkin kohtuuttomasti.
 
– Kuntien työmarkkinauudistuksesta johtuva menojen lisäys tulee näillä näkymin olemaan jopa yli 300 miljoonaa euroa, Kietäväinen totesi työmarkkinatukien muutoskaavailujen vaikutuksista kuntien talouteen.
 
Hän painotti, että kustannusten lisäys kohdistuu erityisesti rakennemuutoskuntiin, jotka muutenkin ovat vaikeuksissa.
 
– Työmarkkinatukiuudistus on tehtävä kustannusneutraalisti ja kunnille on annettava keinot vastata uusiin haasteisiin, Kietäväinen sanoi.
 
Kunnille kunnon välineet aktivointiin
 
Kietäväisen mukaan kuntatalous kiristyy entisestään eikä työttömien aktivointi onnistu kunnolla, jos valtio ei osallistu merkittävällä lisäpanostuksella.
 
– Kunnille on taattava toimivat välineet työttömien aktivointiin, ja toimenpiteisiin on saatava selkeästi lisää vaikuttavuutta. Se edellyttää kunnille riittäviä resursseja, uusia ja vaikuttavampia keinoja käytettäväksi sekä todellista päätösvaltaa niiden käyttämiseen, Kietäväinen painotti.
 
– Lisäksi on ainakin kehitettävä palkkatukea ja välityömarkkinoita sekä uudistettava laki kuntouttavasta työtoiminnasta. Työvoiman palvelukeskusten roolia on vahvistettava ja ne on lakisääteistettävä. TE-toimistojen palvelujen on oltava tarjolla kaikille työttömille ja esimerkiksi päihde- ja mielenterveyskuntoutus on otettava osaksi aktivointitoimia myös kuntien sanktioita arvioitaessa, Kietäväinen luetteli.
 
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä