Tohmajärvi ei aio perääntyä suunnitelmassaan irtautua sosiaali- ja terveyspalveluita järjestävästä yhteistoiminta-alueesta.

Tohmajärven sote-ohjausryhmä käsitteli keskiviikkona hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen ja peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin linjausta virallisen menettelyn käynnistämisestä yhteistoimintavelvoitteiden täyttämiseksi. Menettely saattaisi estää Tohmajärven tekemän päätöksen ulkoistaa sote-palvelunsa Attendolle ensi vuoden alusta alkaen.

Kunnat velvoitetaan täyttämään kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annetun ns. Paras-puitelain järjestämistä koskevat yhteistoimintavelvoitteet. Kuntien kuulemisen jälkeen valtioneuvosto voi tarvittaessa päättää kuntien velvoittamisesta järjestää palvelut yhteistoiminnassa.

Tohmajärven sote-ohjausryhmä päätti keskiviikkona, että mahdollisesta velvoittamispäätöksestä tullaan valittamaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Ryhmän puheenjohtajan Matti Majoisen mukaan keskusta ja Viisikko-valtuustoryhmä olivat sitä mieltä, että Tohmajärven ei pidä perääntyä asiassa.

Sdp:n edustajat puolestaan eivät ole valmiita oikeusprosessiin ja kannattivat taipumista valtion linjaan. Enemmistö ohjausryhmästä oli sen kannalla, että Tohmajärven kunta jatkaa irtautumis- ja ulkoistamispäätöksen toimeenpanoa ja lähtee tarvittaessa oikeuteen.

Tohmajärven kunnanhallitus käsittelee asiaa maanantaina 5. marraskuuta.

Lain mukaan valtioneuvostolla on toimivalta velvoittaa kunta yhteistoimintaan vuoden 2014 loppuun saakka, jos kunta poikkeaa yhteistoiminnan järjestämisessä aiemmin ilmoittamastaan eikä näin täytä lain yhteistoimintavelvoitetta.

Tohmajärven kunnanvaltuusto hyväksyi 17.9. lausunnon, jossa kyseenalaistetaan mahdollisuus velvoittaa kunta pysymään yhteistoiminta-alueessa, jossa 20 000 asukkaan väestöpohja ei täyty. Tohmajärvi tulkitsee puitelakia niin, että velvoittava päätös olisi pitänyt tehdä kesäkuun 2012 loppuun mennessä, eikä nyt mahdollisesti syntyvä velvoittamispäätös siten syntyisi lain edellyttämässä määräajassa.

Aiheesta aiemmin:
Karjalainen: Valtio saatta estää Tohmajärven yksityistämissuunnitelman

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä