Kunta-alan sopimusneuvotteluissa on tällä kertaa riittänyt vaikeusastetta. Työministeri Tuula Haatainen päätti siirtää hoitoalan toisen lakon alkamista kahdella viikolla. (Kuva: Pekka Moliis)

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) on päättänyt siirtää hoitoalan kakkosaallon lakkoa kahdella viikolla. Ministeri päätti siirtämisestä valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan pyynnöstä. Superin ja Tehyn lakkovaroitus ns. toisen aallon lakosta koskee 13 sairaanhoitopiiriä ja 40 000 työntekijää.

-Työministeri Haatainen siirsi SuPerin ja Tehyn 2. lakkoa kahdella viikolla. Jatkamme sovittelua Bulevardilla, twiittasi ratkaisusta Superin puheenjohtaja Silja Paavola.

Kuntatyönantajien Markku Jalonen kertoi puolestaan työnantajapuolelta lähteneen esityksen laajemmastakin lakkojen siirrosta.

-KT on esittänyt sovittelijalle kaikkien lakkojen siirtoa, vahvisti Jalonen Twitterissä.

Yksi lakko alkamassa

Nyt tehdyllä siirrolla saatiin neuvotteluille lisäaikaa kaksi viikkoa. Joka tapauksessa aprillipäivänä käynnistyy jo kertaalleen siirretty sote-puolen ensimmäinen lakko, jonka piirissä on kuusi sairaanhoitopiiriä ja 25 000 työntekijää.

Kunta-alan sopimusneuvottelut ovat tällä kierroksella olleet poikkeuksellisen vaikeat. Hoitoalan henkilöstö on vaatimassa itselleen merkittävää kuoppakorotusta. Sote-alan ammattijärjestöt vaativat yleisen linjan sopimuskorotusten päälle vielä 3,6 prosentin vuosittaista ylimääräistä palkankorotusta seuraavan viiden vuoden ajalle. Työnantajapuolella vastapuolen korotusesityksiä on pidetty ylimitoitettuna.

-On hyvä, että sovittelulle saadaan lisää aikaa. Keskeisimmät kiistakysymykset ovat yhä avoinna. Ne liittyvät palkkoja ja pääsopimusta koskeviin vaatimuksiin, valtakunnansovittelijan toimiston nettisivuilla todetaan.

Vajaat kaksi viikko sitten työministeri päätti siirtää Jukon Rovaniemeä, Jyväskylää, Tamperetta ja Kuopiota uhanneita lakkoja kahdella viikolla valtakunnansovittelijan edotuksesta. Laki mahdollistaa lakon siirron kerran enintään kahdella viikolla, jos se kohdistuu yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin ja vahingoittaa huomattavasti yleistä etua.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä