Lakko koskee toteutuessaan muun muassa Oulun satamaa. Arkistokuva.

SAK:n alaiset ammattiliitot aikovat aloittaa poliittiset, jopa kaksi viikkoa kestävät lakot maanantaina 11. maaliskuuta. SAK ilmoitti uusista työtaistelutoimista tänään keskiviikkona. Lakoilla vastustetaan hallituksen ajamaa työmarkkinauudistusta ja palkansaajien etuja koskevia leikkauksia.

Lakot kohdistuvat vientiin ja tuontiin satamissa ja raiteilla. Mukana on myös suuria teollisuuslaitoksia sekä jakeluterminaaleja. Lakkojen piirissä on noin 7 000 työntekijää, SAK:sta kerrotaan.

Lakoissa ovat mukana Teollisuusliitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Sähköliitto, Rakennusliitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM.

Esimerkiksi JHL:n lakot vaikuttavat rautateiden tavaraliikenteeseen ja lukuisien satamien toimintaan eri puolilla Suomea. Myös AKT:n osalta lakko vaikuttaa satamien tavaraliikenteeseen sillä lakkoon ovat menossa etupäässä ahtaajat.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Satamien henkilöliikenne toimii lakoista huolimatta normaalisti.

Rautatiealan unioni (RAU) eli esimerkiksi veturinkuljettajat eivät osallistu tässä vaiheessa lakkoon. Näiltä osin lakko ei siis vaikuta VR:n matkustajaliikenteeseen. RAU:n jäsenet eivät tee lakonalaista työtä (JHL ratapihatyöt).

Lakkojen ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle. Lakoilla ei haluta myöskään vaarantaa Suomen huoltovarmuutta.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on kutsunut työmarkkinaosapuolet tapaamiseen tulevana perjantaina. SAK ei ole tyytyväinen neuvotteluiden etenemiseen, mutta liitot ovat valmiita keskeyttämään lakkojen valmistelun ja lakot, jos hallituksella on valmiutta pehmentää ja tasapainottaa heikennysesityksiään.

– Me teemme tämän puolustaaksemme kaikkien työntekijöiden etuja ja oikeuksia, mutta haluamme samalla varmistaa, että suomalainen työelämä on reilu ja tasapuolinen myös tuleville sukupolville. Sellainen, jossa työntekijällä on mahdollisuus vaikuttaa omiin työehtoihin ja työoloihin sekä neuvotella ja sopia niistä, toteaa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta SAK:n tiedotteessa.

Tarkemmat lakkokohteet tarkentuvat tämän viikon aikana. Listan kaikista JHL:n lakkokohteista voi katsoa täältä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*