Valmet Automotiven rekrytoinnit antavat sykäyksen Uudenkaupungin kehitykselle. (kuva: Uudenkaupungin kaupunki)

Valmet Automotive ilmoitti keskiviikkona palkkaavansa autotehtaalleen Uuteenkaupunkiin reilusti yli 1000 työntekijää seuraavan vuoden aikana. Väkimäärä tehtaalla nousee noin 3000:een.

Kaupunginjohtaja Atso Vainion mukaan päätös rekrytoinneista antaa suuren sykäyksen Uudenkaupungin elinvoiman kehittämiseen.

– Kaupunki muun muassa palkkaa nyt elinkeinojohtajan vahvistamaan edellytyksiä hyödyntää käsillä oleva positiivinen rakennemuutos.

Uudessakaupungin asukasluku on laskenut 1990-luvun alusta lähtien. Muuttotappiota on kertynyt vuosittain vuotta 2014 lukuun ottamatta, ja kuolleisuus on ollut syntyvyyttä suurempaa. Asukkaita on 15 400.

– Osa uusista työntekijöistä matkustaa tänne töihin Turusta, Raumalta ja Pirkanmaalta asti, mutta meille nyt on silti tarjolla mainio mahdollisuus uida vastavirtaan, haastaa muuttoliikkeen megatrendi ja iskeä kiinni kasvuun, Vainio sanoo.

Uusikaupunki on tottunut elämään suurteollisuuden sykleissä. Siksi riemun keskellä realismi pysyy mielessä. Uudet asukkaat tarvitsevat palveluja, ja verotulot ja valtionosuudet eivät riitä kattamaan lisääntyvän palvelutuotannon kustannuksia.

– Kunnan täytyy tällaisessa tilanteessa joka tapauksessa pitää palvelunsa laadukkaina. Se voi tarkoittaa tiukkoja vuosia kaupungin taloudessa. Notkahdus on otettava vastaan ja luotettava siihen, että uusien asukkaiden tuoma taloudellinen aktiveetti lopulta näkyy positiivisena vaikutuksena myös kaupungin taloudessa, Vainio sanoo.

Mistä asuntoja uusille tulijoille?

Teollisuuden syklien takia asuntokysymys on hankala pienelle kaupungille.

Uudessakaupungissa on runsaasti myytäviä asuntoja edulliseen hintaan, mutta työuransa alkuvaiheessa olevaa tulijaa ne eivät houkuttele. Kaupungin 850 vuokra-asuntoa ovat lähes kaikki varattuina.

– Yksityisellä puolella on jonkin verran piilevää kapasiteettia, mutta selvää on, että uusia vuokra-asuntoja tarvitaan.

Kaupunginjohtaja Vainion mielestä kaupungin ei kannata suinpäin heittäytyä vuokra-asuntojen rakentajaksi, ja uskoo poliittisten päättäjien olevan pääosin samaa mieltä. Kerrostalojen omistus ei ole kunnan tehtävien ydintä.

– Toivomme ja myös uskomme, että yksityiset toimijat ARA:n rahoituksen turvin kiinnostuvat vuokra-asuntojen rakentamiseesta.

Vauhtia infran kehitykseen

Kaupunginjohtaja Vainio odottaa Valmet Automotiven satsauksien laittavan vauhtia myös infrahankkeisiin.

Kaupungissa on pitkään toivottu Uudenkaupungin ja Turun välisen radan sähköistämistä. Liikenne- ja viestintäministeriön ensi vuoden budjettipapereihin hanke jo pääsi, mutta putosi pois valtion lopullisesta budjettikirjasta. Radan kunnostus olisi Valmet Automotiven lisäksi tärkeä muun muassa lannoitevalmistaja Yaralle.

– Sähköistys olisi turvallisuuskysymys ja tärkeä myös elinvoiman kannalta. Teollisuuden tarpeet ovat etusijalla, mutta jossakin vaiheessa voitaisiin ryhtyä miettimään matkustajaliikennettäkin.

Tuotantomäärien kasvu Valmet Automotiven tehtailla pönkittää Uudenkaupungin satamaa.

– Satama on meille valtavan tärkeä. Se on olennainen osa teollisuutemme menestystä.

Kaupunki on kehittänyt satamaa, ja kehitystyö on parantanut kaupungissa sijaitsevien tehtaiden kilpailukykyä.

– Moni ihmettelee, kuinka täällä Pohjolan perukoilla voidaan ylipäänsä tehdä autoja kannattavasti. Yksi kilpailutekijä on tehtaan sijainti sataman vieressä. Autojen läpimenovauhti pienessä satamassa on nopeaa, ja se tuo ennustettavuutta toimitusketjuun, Vainio sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä