Vaasan johto on täydellisen tyrmistynyt eduskunnan päätöksestä, jonka mukaan Vaasaan ei tule ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalaa. Eduskunta hylkäsi niin sanotun 12+1 -mallin, ja alueen päivystys keskitetään Seinäjoelle.

– Tämä on kaiken kaikkiaan surullinen tapaus, ja Vaasan näkökulmasta on murheellista, että päivystyslaista tuli poliittinen arvovaltakysymys. Päätöksenteossa ei ole lainkaan huomioitu faktatietoja eikä asiantuntijoiden antamia lausuntoja muun muassa ratkaisun perustuslainmukaisuudesta, sanoo Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

Häyryä ei lohduta asiaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan lakiin liittämä lausuma kielellisten oikeuksien toteutumisen seurannasta.

– Valitettavasti lausumalla ei voi panna painoa. Sillä ehkä haetaan hieman poliittisia pisteitä, kun asia on jo tyritty. Se, mikä laissa säädetään, sen mukaan asiat pannaan toimeen.

Häyryn mukaan Vaasa ei kuitenkaan lopeta kamppailuaan eduskunnan päätöksiin.

– Peli ei ole kokonaisuudessaan menetetty. Jatkamme Vaasassa töitä, jotta täällä säilyisi mahdollisimman hyvät palvelut.

Päivystyslaki vietiin eduskunnassa läpi budjettilakina. Kiireinen aikataulu aiheutti muun muassa sen, että sosiaali- ja terveysvaliokunta käsitteli asiaa vajaana ja varamiehisenä.

– Se kuvaa hyvin tätä prosessia. Kaiken tämän tiedonhankinnan ja valmistelun jälkeen päätökset tehtiin hyvin hätäisesti. Mielestäni oikeuskanslerin tulisi käydä koko tämä prosessi hyvän hallinnon näkökulmasta ja aina ministeriön valmistelusta lähtien, kaupunginjohtaja Häyry sanoo.

Valiokunta päätyi maanantaina hallituksen esityksen taakse äänin 8–7. Muun muassa valiokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen, sd, on arvostellut lain kytkemistä ensi vuoden budjettiin.

Eduskunta hyväksyi tiistaina päivystyslain sisällön äänin 85–63. Lain myötä Suomeen tulee 12 laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalaa. Lakiin kirjataan erikseen maininta, että Seinäjoen keskussairaalalla on velvoite huolehtia alueen ruotsinkielisten potilaiden oikeuksista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Vaasalaiset ja muut seutulaiset, älkää antako periksi!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*