Kuva: Ville Miettinen

Sote-palvelujen valinnanvapautta on testattu eri puolilla maata palvelusetelin avulla vuodesta 2017 alkaen. Yksi kokeilussa mukana alusta asti olleista alueista on Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä. Reilun kahden vuoden jälkeen kokeilut ovat päättymässä ja edessä on paluu arkeen.

Kaikki yksityistä terveydenhuoltoa kokeilleet asiakkaat palaavat automaattisesti takaisin osoitteen mukaisen lähimmän julkisen terveydenhuollon piiriin elokuun alusta lukien.

-Jokaiselle yksityisen sektorin palveluihin vaihtaneelle lähtee heinäkuun alussa henkilökohtainen kirje, jossa kerrotaan kokeilun päättymisestä. Yhdessä julkisten ja yksityisten toimijoiden kanssa varmistamme laadukkaan tiedottamisen kaikille siirtyville asiakkaille, jossa tiedotetaan muun muassa miten asiakkaan kestolähetteet ovat voimassa. Samoin varmistamme, ettei hoito missään tapauksessa katkea, Ylä-Savon valinnanvapauskokeilun projektipäällikkö Pia Aikio lupaa.

Osaltaan tilannetta helpottaa, että Ylä-Savon valinnanvapauskokeilussa myös yksityisen sektorin toimijat käyttivät Ylä-Savon SOTE:n potilastietojärjestelmää.

-Se oli meillä ehdoton edellytys, että käytetään samaa tietojärjestelmää, koska rekisterin pitäminen lain mukaisesti kuuluu palvelun järjestäjälle, Aikio toteaa.

Valinnanvapauskokeilu oli kärkihanke

Valinnanvapauskokeilu oli yksi Juha Sipilän hallituksen kärkihankkeista. Kokeilussa asiakkaat ovat voineet siirtyä palvelusetelin avulla kaupungin tai kunnan terveyskeskuksesta yksityisen lääkäriaseman asiakkaiksi. STM:n tuottamassa valtakunnallisessa raportissa suurimmaksi syyksi vaihdokseen todettiin lääkäripalvelujen saatavuus. Samat ovat olleet kokemukset myös Ylä-Savossa

-Suurin syy vaihtamiseen on ollut lääkäriaikojen saatavuus. Toisaalta sama syy on ollut yksi vaihtosyy myös toiseen suuntaan, joten tilanteet ovat vaihdelleet. Meidän mallissa on ollut mahdollisuus kuukauden välein vaihtaa julkiselta yksityiselle tai takaisin, Aikio kertoo.

Ennen kokeilun alkamista etenkin Kiuruvedellä ja Sonkajärvellä oli ongelmia lääkäriaikojen saamisessa. Näissä kunnissa into palvelutuottajan vaihtamiseen olikin kaikkein suurinta. Kiuruvedellä julkiselta puolelta yksityiselle vaihtoi kokeilun aikana 2 600 asiakasta ja Sonkajärvellä vaihtajia oli 1 100. Nyt nämä asiakkaat ovat palaamassa takaisin julkiselle puolelle.

-Me olemme velvoitettuja hoitamaan kaikki kuntalaiset tilanteesta riippumatta. Täytyy hyvin valmistautua, kun nyt asiakkaat tulevat kerralla takaisin. Siirtyminen yksityiselle puolelle tapahtui kokeilun aikana vähitellen. Täytyy myös muistaa, että olemme myös kehittäneet julkisen puolen palveluja tänä aikana merkittävästi, Pia Aikio muistuttaa.

Raha ratkaisee

Pystytäänkö yksityisiä palvelutuottajia hyödyntämään myös tulevaisuudessa kuntalaisten hoitamisessa, on vielä suunnittelu asteella. Raha on ratkaiseva tekijä asiassa ja mallit on siten suunniteltava hyvin.

-Kovasti kunnilla olisi halu jatkaa toimintaa, mutta se iso kysymys on, mistä siihen rahat. Meillähän on ollut kokeilun aikana budjetissa ylimääräistä ministeriön rahaa 80 prosenttia kokeilun kuluista, jolla olemme voineet kahta rinnakkaista toimintamallia ylläpitää, Aikio muistuttaa.

Vaikka valinnanvapauskokeilu päättyy, niin Ylä-Savossa uskotaan asioiden järjestyvän. Niin ne ovat Savossa tupanneet aina tekemään.

-Toisaalta se pitää muistaa, että kokeilut päättyvät aina joskus. Sote- ja maakuntauudistuksen kaatuminen oli meille siinä mielessä pettymys, että olimme saaneet jo ehdollisen pilottirahoituspäätöksen toiminnan kehittämiselle. Mutta kun ei tullut uudistusta, niin ei tullut pilottiakaan. Nähtäväksi jää, millä mallilla uusi hallitus vie sotea eteenpäin. Jotainhan sitä kuitenkin on pakko tehdä toiminnan kehittämiseksi.

-Valinnanvapauskokeilun lopulliset vaikutukset todennäköisesti näkyvät vasta vuosien päästä. Jos on helpompi päästä lääkäriin, se myös madaltaa kynnystä hakeutua palveluiden piiriin. Tämä voi näkyä parempina tuloksina ennaltaehkäisyn näkökulmasta, projektipäällikkö Pia Aikio pohtii.

Tyytyväisiä asiakkaita

STM:n arviointiraportin mukaan kokeilussa mukana olleet asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä vaikutusmahdollisuuksiinsa ja pitävät valinnanvapautta tärkeänä. Toisaalta osaa asiakkaista huolettaa, koituvatko valinnanvapauden hyödyt monikansallisille yrityksille.

Valinnanvapaus on kannustanut sekä kunnallisia että yksityisiä toimijoita kehittämään asiakaslähtöisempiä palveluja ja niiden kustannusvaikuttavuutta. Kokeilun aikana kuntien ymmärrys oman tuotannon sisällöistä ja kustannuksista on parantunut. Lisäksi on saatu tärkeää oppia siitä, millaisella mallilla yksityisille palveluntuottajille maksetaan korvausta niiden hoitamista asiakkaista ja miten sopiva korvaustaso määritetään.

Arviointiraportista tarkemmin STM:n sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*