Itä-Savon sairaanhoitopiiri on aloittanut potilasasiakirjojen tallentamisen valtakunnalliseen Potilastiedon arkistoon. Potilaan luvalla tiedot ovat hyödynnettävissä muissakin terveydenhuollon toimintayksiköissä.

Tiedon liikkumista edistävän valtakunnallisen arkiston on ensi vuoden loppuun mennessä tarkoitus olla käytössä valtakunnallisesti julkisessa terveydenhuollossa. Yksityiset palveluntuottajat liittyvät järjestelmään viimeistään vuonna 2015.

Tallennettavat tietosisällöt laajenevat vaiheittain 

Käyttöönottojen alkuvaiheessa valtakunnalliseen Potilastiedon arkistoon tallennetaan suurin osa potilaan jatkuvaa potilaskertomusta, kuten diagnoosit sekä riski-, rokotus- ja lääkitystiedot. 

Myöhemmin otetaan käyttöön esimerkiksi terveys- ja hoitosuunnitelma sekä potilaan keskeisten hoitotietojen koosteet. 

Vuoteen 2016 mennessä sisältöä täydennetään mm. suun terveydenhuollon asiakirjoilla. Hoitoon liittyviä tietoja voidaan potilaan luvalla käyttää Potilastiedon arkiston kautta yli organisaatiorajojen. 

Potilastiedon arkistosta hyötyvät kaikki

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Potilastiedon arkiston avulla potilaan tiedot ovat välittömästi hyödynnettävissä potilaan seuraavassa hoitopaikassa, ja päällekkäiset tai “turhat” tutkimukset vähenevät. Myös yksityisen ja julkisen terveydenhuollon yhteistyö palvelujen järjestämisessä tehostuu. 

Potilastiedon arkistosta on hyötyä myös kuntien mahdollisesti yhdistyessä. Potilaiden tiedot ovat käytettävissä eikä muita ratkaisuja liittyvien kuntien potilastietojen yhtenäistämiseen tarvita. 

Arkistoon tallennettujen potilasasiakirjojen käyttö terveydenhuollon eri toimintayksiköissä edellyttää, että asiakas on antanut suostumuksensa tietojensa luovutuksiin. Hän voi myös kieltää tietojensa luovuttamisen joko kokonaisuudessaan tai tietyn käynnin osalta. ​

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä