Kunta-alalta vanhuuseläkkeille siirtyneiden määrä kasvoi edellisvuodesta vain puolisentoista prosenttia, kun vuonna 2010 kasvua oli peräti 10 prosenttia.

Vanhuuseläkkeille siirtyi viime vuonna kaikkiaan 7 927 kuntatyöntekijää omaishoitajat mukaan lukien. Lisäksi noin 1 200 valtion eläkelain piiriin kuuluvaa peruskoulujen ja lukioiden opettajaa ja rehtoria siirtyi vanhuuseläkkeelle.

Vanhuuseläkkeelle siirrytään myös huomattavasti aiempaa vanhempana. Kuntatyöntekijät siirtyivät viime vuonna vanhuuseläkkeelle keskimäärin 63,7 vuoden iässä. Vielä kymmenen vuotta aiemmin kuntatyöstä vanhuuseläkkeelle siirryttiin peräti pari vuotta nuorempana.

Yksi syy vanhuuseläkkeelle siirtymisiän ripeään nousuun on vuosi vuodelta vähenevät alemmat ammatilliset eläkeiät.
Vanhimpien ikäryhmien osuus vanhuuseläkkeelle siirtyneistä kuntatyöntekijöistä on samalla kohonnut ja nuorimpien vastaavasti laskenut: 64 vuotta täyttäneiden osuus on yli kaksinkertaistunut 20 prosentista 42 prosenttiin vuodesta 2006 vuoteen 2011.

Erityisen ripeää kasvu on ollut 66 vuotta täyttäneiden kohdalla. Vähintään 66 vuotta täyttäneenä vanhuuseläkkeille siirtyneitä oli viime vuonna miltei kolmanneksen enemmän kuin edellisvuonna. Heitä oli runsaat 5 prosenttia kaikista vuonna 2011 vanhuuseläkkeille siirtyneistä.

Vuonna 2005 toteutettu eläkeuudistus on osaltaan lisännyt halukkuutta myöhentää vanhuuseläkkeelle siirtymistä. Vuodesta 2005 lähtien vanhuuseläkkeelle on voinut siirtyä joustavasti 63–68 vuoden iässä.

Eläkkeellesiirtymisikä vaihtelee suuresti ammattiryhmien välillä. Hoitoalalla vanhuuseläkkeelle siirrytään keskimääräistä nuorempana, mikä johtuu siitä, että esimerkiksi perus- ja lähihoitajilla sekä sairaanhoitajilla on yhä voimassa alle 63 vuoden ammatillisia eläkeikiä, mikä mahdollistaa vanhuuseläkkeelle siirtymisen muita ammattiryhmiä aiemmin.

Työttömyyseläkkeelle siirtyi viime vuonna enää 120 henkilöä, mikä oli vajaa prosentti kaikista kunta-alan eläkkeelle siirtyneistä. Vielä vuonna 2009 työttömyyseläkkeelle siirtyi yli 1 600 henkilöä. Vuonna 1950 ja sen jälkeen syntyneillä ei ole enää oikeutta työttömyyseläkkeeseen.

Sairausperusteisille eläkkeille siirtyi runsaat 5 400 henkilöä, heistä useampi kuin joka kolmas siirtyi osatyökyvyttömyyseläkkeelle.

Kaiken kaikkiaan kunnallisen eläkelain (KuEL) mukaiselle eläkkeelle siirtyi viime vuonna 13 482 henkilöä. Eläkkeelle siirtyneiden määrä väheni edellisvuodesta 94 henkilöä eli vajaan prosentin. Väheneminen johtui pääosin työttömyyseläkkeen poistumisesta.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä