Vantaan kaupunginhallitus hylkäsi maanantaina esityksen kaupungin veroprosentin korottamisesta 19,50:een. Miljardivelkaisen kunnan veroprosentti on myös ensi vuonna 19,00.

Helsingin prosentti on jäämässä 18,50:een. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä esittää puolen prosenttiyksikön korotusta 18,25:een.

Tampere, Turku ja Oulu suunnittelevat tuloverotuksen kiristämistä 0,75 prosenttiyksiköllä.

Korotusten myötä Tampereen prosentti olisi 19,75, Turun 19,50 ja Oulun 20,00.

Vuoden 2009 jälkeen suurista kaupungeista prosentuaalisesti eniten (yhteensä 1,5 prosenttiyksikköä) veroprosenttiaan korottanut Jyväskylä päätti jo kesällä, että ensi vuoden veroprosentti on sama kuin tänä vuonna eli 20,00.

Joensuun kaupunginvaltuusto puolestaan​ päätti korottaa tuloveroa yhdellä prosenttiyksiköllä. Joensuun veroprosentti on ensi vuonna 20,50. 

Myös Kuopion kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina yhden prosenttiyksikön korotuksen. Kuopiossa veroprosentti on ensi vuonna 20,50. Kaupunginjohtaja Petteri Paronen oli esittänyt vielä tuntuvampaa korotusta 20,75:een.

Kouvolan kaupunginhallitus päätti maanantaina esittää valtuustolle, että veroprosenttina säilyy nykyinen eli 20,00.

Myös Kotkassa kaupunginhallitus esittää tuloverotuksen pitämistä nykyisellään (20,50 %).

Kainuun kunnista viisi aikoo nostaa veroprosenttiaan. Korkeimmalle prosentti kipuaa Paltamossa, jonka kunnanhallitus esittää yhden prosenttiyksikön korostusta nykyisestä 21,00:sta. Jos esitys menee läpi, Paltamon ensi vuoden veroprosentti 22,00 kuuluu maan korkeimpiin. 

Kajaani aikoo pitää veroprosentina 21,00:sa, ja viime viikolla Vaalan valtuusto päätti, ettei veroprosentti nouse nykyisestä 21,50:stä. 

Lapissa Inarin, Muonion, Ranuan ja Pellon kunnanhallitukset esittävät veroprosentin pitämistä nykyisellään. Kemijärvi sen sijaan päätti nostaa prosenttia puolella yksiköllä 20,50:een.

Kittilän kunnanhallitus päätti pitää lappilaisittain alhaisen veroprosentin 19,00 entisellään, vaikka kunnanjohtaja Anna Mäkelä oli esittänyt yhden prosenttiyksikön korotusta.

Paltamon tavoin veroprosenttia 22,00 suunnittelevat myös Teuva ja Siikajoki.

Tiettävästi korkeimmaksi ensi vuoden veroprosentiksi on nousemassa Outokummun päättämä 22,25.  

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä