Metropolialueen muodostamiseksi on jäljellä kaksi vaihtoehtoa, kertoo Vantaan Sanomat. Lehden mukaan Helsingin seudun 14 kunnasta tehdään kaksi suurkuntaa ilman metropolihallintoa tai vaihtoehtoisesti muodostetaan viisi aluekuntaa ja niiden päälle vahva seutuhallinto.

Metropolialueen jakoa suunnittelevan työryhmän on tarkoitus julkaista esityksensä ensi viikolla.

Tammikuussa mukana kaavailuissa olleet pienten osakuntaliitosten ja löyhän seutuhallinnon mallit olisivat siis putoamassa pois vaihtoehtojen joukosta.

Vantaan Sanomien mukaan kumpikaan jäljelle jäävistä malleista ei saane kuntapäättäjien selkeää tukea, koska valtarakenteet tulevat murtumaan molemmissa.

Kahden suurkunnan mallissa yhden jättikunnan muodostaisivat Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa ja Kirkkonummi. Toisen suurkunnan muodostaisivat pohjoiset kehyskunnat Kerava, Tuusula, Järvenpää, Nurmijärvi, Pornainen, Hyvinkää ja Mäntsälä.

Aluekuntavaihtoehdossa Sipoo liitettäisiin Helsinkiin ja Espooseen liittyisivät Kauniainen, Kirkkonummi ja Vihti. Tuusulasta ja Keravasta tulisi osa Vantaata, ja Järvenpää yhdistyisi Mäntsälän ja Pornaisten kanssa. Nurmijärvi liittyisi Hyvinkääseen.

Viittä aluekuntaa hallinnoiva seutuhallinto muodostuisi vaaleilla valittavasta valtuustosta ja määrittäisi koko alueen kehittämisen tärkeimmät suunnat.

Uutinen Vantaan Sanomien verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä