Kuva: Tampereen kaupunki/Susanna Lyly
Tampere myöntää lisenssejä itseopiskelusovellukseen, jolla maahanmuuttajat voivat tutustua suomen kieleen ennen lähiopetuksen alkamista.

Tampereen työllisyyspalvelun maahanmuuttaja-asiakkaat pääsevät harjoittelemaan suomen kielen opiskelua jo ennen suomen lähiopetuksen alkamista.

Kaupungin Smart Tampere -ohjelma on hankkinut 150 työllisyyspalvelun maahamuuttaja-asiakkaalle kolmen kuukauden lisenssit kielten itseopiskelusovellus WordDiveen.

Kokeilulla selvitetään, vauhdittaako sovellus maahanmuuttajien suomen kielen oppimista.

Lisäksi halutaan antaa maahanmuuttajille mahdollisuus opiskella kieltä jo sillä välin, kun he odottavat pääsyä kielen lähiopetukseen. Usein oppitunneille pääsemistä täytyy odottaa muutamia kuukausia.

– Kun odotusajat kielen lähiopetukseen ovat näin pitkät, sovellus voi antaa asiakkaille mahdollisuuksia vaikuttaa itse kielitaitoonsa ja työllistymiseensä, projektipäällikkö Minna Vierula Tampereen kaupungin työllisyyspalvelusta sanoo.

– Vaikka olisi jo koulutus, taitoja ja työkokemusta, on todella vaikea työllistyä, jos ei osaa suomea. Kielitaito vahvistaa myös kuuluvuutta yhteiskuntaan.

Treeniä lähiopetuksen rinnalle

Jos kielipäätä riittää, jo pelkästään sovellusta käyttämällä on mahdollista saavuttaa jonkinlainen suomen kielen taitotaso.

Palvelussa opetellaan muun muassa uusia sanoja, suomen kielen ääntämistä ja kielioppia pelillisillä tehtävillä. Sovelluksen tekoäly valitsee yksilöllisesti sopivat harjoitukset ja nostaa vaikeustasoa opiskelijan kehityksen mukaan.

Sovellus ei kuitenkaan voi korvata varsinaista kielen opetusta, vaan kaikki tarvitsevat lähiopetusta, Vierula sanoo.

Kokeilulla halutaan selvittää, vaikuttaako itseopiskelu kielen omaksumiseen lähiopetuksessa.

Viikottaisten raporttien avulla omavalmentaja voi seurata asiakkaitaan, joille hän on antanut sovellukseen lisenssiavaimen. Kotoutusprosessin alkuvaiheessa tehtyä kielitestiä ja lähiopetuksen aluksi tehtävää kielitestiä vertaamalla voidaan saada tietoa siitä, onko itseopiskelu tuottanut tulosta.

– Ja kaikista isoimpana ja tärkeimpänä mittarina on asiakkaiden mielipide ja kokemus sovelluksen käyttämisestä, sekä se, onko sovellus omavalmentajan mielestä hyödyttänyt asiakasta, Vierula sanoo.

Orastava onnistuminen

Kaupunki alkoi myöntää työllisyyspalvelun maahanmuuttaja-asiakkaille lisenssejä sovellukseen huhtikuun alussa.

Tähän mennessä Vierula on saanut omavalmentajilta lupaavaa palautetta. Sovelluksen käyttöä on pidetty helppona ja noin 40 työllisyyspalvelun maahanmuuttaja-asiakasta on alkanut opiskella suomea sen avulla.

– Yksikin asiakas oli harjoitellut suomen kieltä jo 7 tuntia, Vierula kertoo.

– Vielä ollaan niin alkuvaiheessa, että ei voida sanoa mitään varmaa. Vähän näyttää kuitenkin siltä, että tästä on tulossa onnistunut kokeilu.

Jos kokeilu onnistuu, entistä laajempi Tampereen työllisyyspalvelujen maahanmuuttaja-asiakaskunta voi jatkossa käyttää WordDivea.

– Meillä on kaikissa palvelukokonaisuuksissa maahanmuuttajia. Joillakin kotoutumisvaihekin on jo ohi, mutta suomen kieli on huonolla tasolla. Ehkä tästä voisi olla sellaisillekin apua. Sitä mietitään alkukesästä, Vierula sanoo.

WordDive-sovellus on harvoja esimerkkejä maahanmuuttajille suunnatuista digipalveluista. Suurin osa palveluista perustuu henkilökohtaiseen ohjaamiseen ja vaatii usein tulkkia.

– Digipalveluita ei ole, vaikka niissä voisi olla mahdollisuuksia, Vierula sanoo.

– Pitäisi vain kunnolla lähteä pöyhimään ja tutkimaan, mitä apua ja tukea maahanmuuttajat toivoisivat omaan työllistymiseensä tai kotoutumiseensa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*