Vehviläinen selvittäisi kaksoiskuntalaisuuden
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen mielestä kaksoiskuntalaisuus olisi selvittämisen arvoinen asia.
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) suhtautuu myönteisesti ajatukseen kaksoiskuntalaisuudesta. Ministerin mielestä asiaa kannattaisi selvittää tarkemmin.
-Suhtaudun henkilökohtaisesti kaksoiskuntalaisuuteen asiana myönteisesti. Kaksoiskuntalaisuutta ei ole käsittääkseni tähän mennessä perusteellisesti selvitetty, mutta kunnollisen selvityksen tekeminen olisi mielestäni perusteltua. Asia on moniulotteinen muun muassa kotipaikka- ja verotusnäkökohdat huomioiden, ministeri Anu Vehviläinen viestitti tänään Kuntalehdelle.
Kannatusta löytyy
Kaksoiskuntalaisuus on viime päivinä noussut julkiseen keskusteluun Kelan tuoreen pääjohtajan Elli Aaltosen toimesta. Myös perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini on tuonut keskusteluun ajatuksen, että mökkikunta voisi saada oman osuutensa loma-asukkaansa maksamista kunnallisveroista.
-Miksei me sallittaisi kaksoiskuntalaisuutta, kun yhä useammat eläköityneet ja etätyöläiset käytännössä asuvat kahdella paikkakunnalla, pääjohtaja Elli Aaltonen kysyy tuoreen Kuntalehden haastattelussa.
Ei uusi asia
Kaksoiskuntalaisuus ei ole asiana uusi. Yhä suurempi joukko suomalaisia asuu pitkiä aikoja vapaa-ajan asunnoillaan ja käyttää kyseisen kunnan palveluita. Jo vuonna 2004 silloinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) toi kaksoiskuntalaisuuden keskusteluun. Kovin korkeaan liitoon ei keskustelu tuolloin noussut.
Kuusamon kaupunki on jättänyt asiasta aloitteen valtiovarainministeriöön vuonna 2015. Selvityksen asteelle asia ei ole kuitenkaan siellä edennyt. Ministeriön asiantuntijat ovat arvioineet kaksoiskuntalaisuuden ja erityisesti verotulojen jakamisen pitävän sisällään perustuslaillisia ongelmia.
Kuntaverojen jakamisesta Kuntalehdessä
Samalla pitäisi päästä pois ajattelusta, että on vakituinen asunto ja vapaa-ajan asunto. Nykyihmisillä vain on eri asuntoja erilaista käyttöä ja tarpeita varten. Voitaisiin yhtenäistää myös kiinteistövero (asunto kuin asunto). Ei tarvitsisi miettiä voiko vapaa.ajan asunnossa asua vakituisesti eli saako sen muutettua vakituiseksi asunnoksi. Valinnanvapautta ihmisille. Jokainen asukoon siellä missä on hyvä olla. Edellytyksenä tietenkin, että asunto sopii ympärivuotiseen käyttöön.