Juvan kunnanjohtajan Heikki Laukkasen sivutoimista on tulossa ennakkotapaus, kertoo Yle Etelä-Savo.

Laukkasen sivutoimista tehty nimetön kantelu on ensimmäinen laatuaan. Oikeusasiamies ei nähnyt syytä toimenpiteisiin sen suhteen, että Laukkanen on Osuuskauppa Suur-Savon hallituksen jäsen.

Tapauksen selvittämisen toinen osa liittyy siihen, miltä kunnanjohtajan toiminta näyttää ulospäin.

Kuntaliiton lakiasiain osaston linjauksien perusteella Juvan kunnanhallituksen täytyy määritellä, onko viranhaltija sivutoimensa takia jäävi hoitamaan varsinaista virkatehtäväänsä.

Oikeusasiamiestä kiinnostaa, miksi kunta ei ole tehnyt selvitystä Laukkasen sivutoimista. Lain mukaan sivutoimi ei saa vaarantaa luottamusta eikä millään tavalla tehtävän asianmukaista hoitamista. 

– Ilmeni, että Laukkasen sivutoimia ei kunnassa ole edes arvioitu tämän säädöksen kannalta. Nyt on pyydetty, että kunta arvioisi tämän lain kannalta Laukkasen sivutoimet, sanoo oikeusasiamiehen sihteeri sekä kunta-asioiden esittelijä Ulla-Maija Lindström.

Lain tulkinta aiheuttaa kunnalle päänvaivaa, sanoo Juvan kunnanhallituksen puheenjohtaja Jaakko Hänninen.

– Tässä tulee eteen ongelmia kunnan päätöksenteon sekä kunnanjohtamisen kannalta. Jos tätä lakia kirjaimellisesti luetaan ja noudatetaan, niin kunnanjohtaja ei voi hoitaa kaikkia niitä tehtäviä mitä hänen kuuluisi hoitaa. Esimerkiksi liikepaikkarakentaminen on tällainen, Hänninen kertoo.

Oikeusasiamies odottaa Juvan kunnanhallitukselta lausuntoa vuoden loppuun mennessä.

Uutinen Ylen verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä