Kuva: Ville Miettinen
Valtuuston ja muiden toimielinten kokoukset voidaan pitää sähköisinä, kunhan kunta huolehtii toimivista yhteyksistä. Kuva Espoosta.

Hallitus antoi toimintaohjeen yli 70-vuotiaille, ja sen mukaan heidän tulee pysytellä erillä kontakteista muista ihmisistä. Ohje ei kuitenkaan koske kuntien luottamushenkilöitä.

Myöskään kokoontumisrajoitukset eivät koske kuntien luottamustoimielimiä.  Hallituksen linjauksessa julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkeen, mutta valtuustot ja lautakunnat voivat kokoontua normaaliin tapaan edelleen.

Monessa kunnassa lautakuntien, valtuustojen ja hallitusten kokouksia pidetään etänä. Näin on tehty muun muassa Kemiönsaaressa. Hallintojohtaja Erika Strandberg on kertonut kunnanhallituksen harjoitelleen kokoustamista etukäteen.

Kunnan huolehdittava yhteyksistä

Kuntaliitto muistuttaa, että kunta voi itse päättää, ottaako se käyttöön sähköisiä kokouksia tai sähköistä päätöksentekomenettelyä. Tehdään päätöksiä sitten sähköisesti tai perinteisesti, kunnan on huolehdittava tietoturvasta.

Sähköinen kokous voidaan toteuttaa Teams- ja Skype-kokouksina, joissa pysytään teknisesti toimimaan yhdenvertaisesti ja takaamaan näkö- ja kuuloyhteys.

Kunnan velvollisuus on huolehtia, että kokoustekniikka toimii. Tietoverkot kuormittuvat ajoittain ja häiriöihin kannattaa varautua.

Jos päätöksentekoon osallistuvilla ei ole mahdollisuutta osallistua keskusteluun ja päätöksentekoon, voi syntyä laillisuusongelmia. Jos yhteydet ovat kovin huonot ja osallistujia putoaa pois verkosta, kokous tulee keskeyttää ja jatkaa vasta, kun kaikki ovat taas mukana.

Lakiasiainjohtaja Juha Myllymäki Kuntaliitosta sanoo, että kokouksen puheenjohtajan ja avustavan henkilöstön on pidettävä huolta riittävistä resursseista. Esimerkiksi avustavaa sihteeristöä voidaan tarvita tavallista enemmän. On kyettävä seuraamaan, että kaikki ovat mukana eivätkä yhteydet katkea kesken kaiken.

– Alussa kannattaa sopia pelisäännöt siitä, kuinka katkeilevista yhteyksistä ilmoitetaan. Lähetetäänkö silloin esimerkiksi whatsup- vai tekstiviesti, Myllymäki sanoo.

Hän huomauttaa, että toimielinten kokoukset voidaan hoitaa myös siten, että osa luottamushenkilöistä kokoontuu kunnantalolla, osa etänä.

Osallistujien välille reilusti tilaa

Esimerkiksi Pihtiputaalla kunnanhallitus kokoontuu ensi viikolla tilinpäätöskokoukseen poikkeuksellisesti valtuustosalissa, jotta osallistujat voivat pitää normaalia pidemmät istumavälit.

– Jatkossa poikkeustilan aikana katsomme, onko osa hallituksen kokouksista mahdollista toteuttaa etäyhteyksin. Jos riskiryhmiin kuuluva luottamushenkilö kokee epävarmuutta omasta terveydestä tai siihen liittyvästä riskistä, on varajäsenen käyttö normaalisti mahdollista, toteaa kunnanjohtaja Ari Kinnunen tiedotteessaan.

Koska valtuuston käsittelyyn ei ollut tulossa erityisen kiireellisiä asioita, maaliskuun valtuustoa ei Pihtiputaalla järjestetä vaan se siirretään huhtikuun valtuuston kokoukseen. Kinnunen on linjannut asian yhdessä valtuuston puheenjohtajan kanssa.

Lue lisää Poikkeustilanteessa kunnan päätöksenteossa maltti on valttia

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*