Kuntien tehtäviä kartoittanut valtiovarainministeriön ylijohtaja Silja Hiironniemi sanoo Kunta.tv:n haastattelussa, että äkkiseltään on vaikea keksiä, mistä kuntien tehtävistä voisi nipistää, jotta tehtävien määrä vähenisi.

– Normien väljentäminen ja vähän tinkiminen saattaisivat tulla kyseeseen, mutta yksityiskohtia on erittäin vaikea löytää.

Eilen julkistetussa kartoituksessa kunnille kuuluvien tehtävien määräksi saatiin 535. Hallinnonaloista ylivoimaisesti suurin työllistäjä ja kustannusten aiheuttaja on sosiaali- ja terveysministeriö.

Suureen määrään mahtuu myös kenties yllättäviltä kalskahtavia tehtäviä, kuten yksityiskohtaisesti ohjeistettu solariumlaitteiden valvonta.

– Tehtävien määrä ei oikeastaan yllättänyt, onhan siitä ollut tieto, että niitä on paljon. Tehtävät ovat heterogeenisia, on isoja ja pieniä mukana, siksi luku on vähän yksipuolinen ilmaus kokonaisuudesta, Hiironniemi muistuttaa.

Kunnan tehtävien määrä kasvaa on 1970-luvulta lähtien kasvanut joka vuosi.

– Eniten määrä kasvoi 1990-luvulla. 2000-luvulla oli hiljaisempaa mutta 2010-luvulla on taas tullut lisää tehtäviä, Hiironniemi kertoo.

Katso Silja Hiironniemen haastattelu Kunta.tv:stä

Lue Kuntien tehtävien kartoitus -raportti

Aiheesta aiemmin:

Johtopäätös ministeriön selvityksestä: Kuntien tehtäviä ei voi enää lisätä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä