Ylöjärven kunnallispolitiikassa on riittänyt juonen käänteitä viime aikoina. Nyt odotetaan Kuntaliiton asiantuntijalausuntoa siitä, onko olemassa asianmukaiset perusteet sille, että tilapäinen valiokunta voi esittää kaupunginhallituksen erottamista luottamuspulan takia.

Ylöjärvellä on kesän aikana selvitelty tilapäisen valiokunnan toimesta kaupunginhallituksen luottamusta. Tapauksessa on kyse epäluottamuksesta perussuomalaisten kuntapoliitikko Erja Pelkosta kohtaan. Yksittäistä kaupunginhallituksen jäsentä ei voi erottaa, joten erottaminen koskee koko hallitusta. Ennen mahdollisen erottamisesityksen tekoa valiokunta odottaa vielä Kuntaliiton asiantuntijalausuntoa asiassa.

Kaupunginhallituksen jäsenenä toimivan Erja Pelkosen (ps.) epäillään vuotaneen Ylöjärven Uutisille tietoja kaupunginhallituksen marraskuussa 2022 salaisena käsittelemästä asiasta, joka koski lausunnon antamista viranomaisselvitykseen. Kaupunginhallitus päätti tehdä asiasta rikosilmoituksen. Rikostutkinta keskeytyi syyttäjän päätöksellä, sillä syyttäjä arvioi, ettei asia todennäköisesti selviä lehdistön lähdesuojan takia.

Erja Pelkonen on pitänyt luottamuksen pohtimista ajojahtina ja kiistänyt vuotaneensa kyseisiä tietoja, sillä hän ei ollut jääviyden takia läsnä pykälää käsiteltäessä.

-Olin itse esteellinen ja ilmoitin sen virkamiehille heti, kun sain kirjallisen materiaalin pykälästä. Julkisuudessa kerrottiin tarkasti myös pykälän käsittelyn värikkäistä keskusteluista ja kokouksen äänestystuloksista, Pelkonen kirjoittaa kaupungille jättämässään selvityksessä.

Toinen ”syntilistalle” päätynyt asia koskee joulun 2022 alla otettua puhelua lehden toimitukseen. Pelkonen myöntää antamassaan selvityksessä soittaneensa toimittajalle kaupunginhallituksen käymästä vapaamuotoisesta keskustelusta, jossa oli käsitelty Ylöjärven Uutisten uutisointia ja pohdittiin siihen puuttumista.

-Korostan, että en paljastanut mitään salassa pidettäväksi määrättyjä tietoja, vaan hallituksen vapaamuotoisen keskustelun ja se ei ole rikos. Toimin arvojeni mukaisesti ja siitä vieläpä ylpeä, Erja Pelkonen kirjoittaa selvityksessään.

Keväällä 2023 jutun kirjoittanut toimittaja rikkoi jutun lähdesuojan ja kertoi yhdelle kaupunginhallituksen jäsenelle lähettämällään sähköpostilla, että Erja Pelkonen oli yksi hänen lähteistään asiassa. Toimittaja myös pyysi lukemaan lukemaan lähettämänsä viestin kaupunginhallituksen kokouksessa.

Kuntaliittoa kiirehditty asiassa

Kun epäily tietovuodosta kaupungissa levisi, niin 29 kaupunginvaltuutettua ja 8 varavaltuutettua teki aloitteen tilapäisen valiokunnan perustamisesta. Kesän aikana tilapäinen valiokunta on saanut kerättyä erotusuhan alla olevan kaupunginhallituksen jäseniltä ja varajäseniltä selvitykset luottamuksen menetyksen syistä ja erottamisvaatimuksesta. Valtaosassa vastauksissa ollaan erottamisen kannalla.

-Olemme pyytäneet Kuntaliitolta asiantuntijalausuntoa siitä, onko olemassa asianmukaiset perusteet sille, että tilapäinen valiokunta voi päätyä esittämään kaupunginhallituksen erottamista, kertoo tilapäisen valiokunnan puheenjohtaja Tapani Tienari (kok.).

Lausuntopyyntö Kuntaliitolle on jätetty kiirehdittynä, sillä asiassa halutaan edetä rivakasti.

-Toivottavasti alkuperäinen aikataulumme pitää ja saamme asian 19. syyskuuta pidettävään valtuustoon. Sitä ennen on varattava asianosaisille mahdollisuus antaa lausunto Kuntaliiton asiantuntijalausunnosta. Tämän jälkeen asia ja saadut vastaukset on käsiteltävä vielä valiokunnassa ja kaupunginhallituksessa, Tienari toivoo.

Asianosaisten selvitykset julkisia

Välillä kunnat ja kaupungit tuntuvat salailevan tilapäisen valiokunnan tekemisiä. Hetikään kaikista tilapäisten valiokuntien tekemisistä ei pöytäkirjoja kuntien nettisivuilta löydy, erilaisista liitteistä puhumattakaan. Ylöjärvellä on päätetty toimia toisin ja kaupungin sivuilta löytyvät niin pöytäkirjat, kuin liitteenä olevat asianosaisilta saadut selvitykset. Selvityksistä on poistettu ainoastaan joitakin henkilöiden yksityisyydensuojaan liittyviä asioita.

-Päätimme heti alusta alkaen toimia asiassa julkisesti ja kerroimme sen asianosaisille selvityksiä pyytäessä. Sitä en tiedä, onko se sitten vaikuttanut asianomaisten antamiin selvityksiin ja niiden sisältöön, valiokunnan puheenjohtaja Tapani Tienari toteaa.

Tapauksen laineet ovat aiheuttaneet perussuomalaisten valtuustoryhmän hajoamisen. Viime kuntavaalien jälkeen perussuomalaiset olivat suurin ryhmä Ylöjärvellä 23,7 prosentin kannatuksella ja 13 valtuutetulla. Viime toukokuusta ryhmästä erosi neljä valtuutettu ja neljä varavaltuutettu. Eronneet muodostivat oman ryhmän nimeltä Suomen Kataja.

Asianosaisten antamat selvitykset asiassa löytyvät täältä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kunnallispolitiikka on kestävyyslaji. Ylöjärvellä on kuhistu ennenkin Heimo Rekosen aikana.

  2. Onhan se nyt päivänselvä asia, ettei henkilö, joka ei ole ollut kaupunginhallituksen kokouksessa keskustelun aikana paikalla, ole voinut vuotaa kaupunginhallituksessa käytyä keskustelua. Vuotaja on ollut paikalla ja löytyy läsnäololuettelosta, jos sellaista haetaan.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä