Oulun poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta (vas.) ja rikosylikomisario Markus Kiiskinen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona Oulun Ympäristötalolla. (Kuva: Hanna Rautio)

Kaksi Oulussa viikon sisällä tapahtuneista puukotuksista on tapahtunut ydinkeskustassa Kauppakeskus Valkeassa. Tekotavat ja -paikat ovat poliisin mukaan lähes identtiset: molemmissa uhria on puukotettu takaa päin Valkean läpi menevällä niin sanotulla Kesäkadulla.

Osuuskauppa Arinan omistama kauppakeskus on rakennettu Isokadun päälle ja ympärille ja katu jatkuu katettuna Kesäkatuna keskuksen läpi. Kesäkadun on oltava rakennusluvan mukaan avoinna vuorokauden ympäri, vaikka ympärillä olevat kauppakeskuksen muut tilat ja liikkeet ovat yöllä suljettuna.

Kauppakeskus Valkean Kesäkatu on aina auki jalankulkijoille. (Kuva: Hanna Rautio)

Arina vastaa Kesäkadun turvallisuudesta. Iltalehti kirjoitti joulukuussa 2023 pelkästään yöllisen järjestyksenvalvonnan tuovan osuuskaupalle vuodessa 200 000 euron laskun. Poliisi oli vaatinut kauppakeskusta tehostamaan ympärivuorokautista järjestyksenvalvontaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Valkean yleisellä kesäkadulla tarvitaan nyt jatkuvaa järjestyksenvalvontaa. Poliisin omat resurssit eivät siihen riitä eikä meillä ole sinne sijoittaa poliisimiestä, vaikka partiot käyvätkin lähistöllä, Oulun poliisin ylikomisario Jyrki Kivirinta kommentoi tuolloin Iltalehdelle.

– Syynä ovat lisääntyneet häiriöt, kuten nuorisoon kohdistuneet ryöstöt, mitkä ovat lisänneet turvattomuutta, kertoo ylikomisario Jyrki Kivirinta Oulun poliisista. Huolta on lisännyt myös jengiytyminen ja kasvava huumekauppa, Kiviranta sanoi.

Isokatu kulkee katettuna Kesäkatuna Valkean läpi. (Kuva: Hanna Rautio)

Kuntalehti kysyi Oulun kaupungilta ja poliisilta, onko Kesäkadun sulkemista yöajaksi harkittu.

– Tällaista keskustelua ei ole käyty. Aikoinaan kun Valkea rakennettiin ja Kesäkatu tuli, niin periaate on, että se on aina auki, vastaa Oulun kaupungin riskienhallintapäällikkö Kari Broström.

Oulun poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta toteaa, että vakavasti otettavia keskusteluja asiasta ei ole Arinan kanssa käyty. Apulaispoliisipäällikön mukaan poliisi kyllä mielellään osallistuu, jos tällaista laajempaa keskustelua halutaan käydä. Poliisi ei voi katua sulkea.

– Poliisilaitoksella asiaan ei ole virallista kantaa, mutta itse henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tuo katualue olisi hyvä sulkea yöajaksi. Onko mahdollista sulkea yleinen katualue, on sitten toinen kysymys. Henkilökohtaisesti en panisi hanttiin, jos katualueen sulkemisesta lähdettäisiin käymään keskustelua, vaikka yöaikaan kello 24–06, Karnaranta sanoo.

Vaikka kumpikaan näistä puukotuksista ei tapahtunut yöllä, riittää poliisilla normaalistikin katualueella valvottavaa varsinkin öisin ja ravintoloiden sulkeuduttua. Jos katualueen sulkeminen yöksi ei ole mahdollista, mennään näillä valvonnan resursseilla, mitä on, apulaispoliisipäällikkö toteaa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*