Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kehysriihen tiedotustilaisuudessa 16. huhtikuuta. (Kuva: Fanni Uusitalo/VNK)

Suomen hallitus toteaa keskiviikkona julkaisemassaan kannanotossa, että Oulun tapahtuneet rasistiset motivoituneet väkivaltarikokset ovat täysin tuomittavia. Tällaiset teot eivät kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan. Rasismi ja viharikokset kaikissa muodoissaan ovat tuomittavia.

Hallitus pitää tekoja erittäin vakavina. Suomessa jokaisen täytyy voida kulkea turvallisesti ja käydä hoitamassa arkisia asioitaan rauhassa, ilman väkivallan uhkaa, hallitus totesi neuvottelussaan.

Me emme vaikene -verkosto järjesti keskiviikkona iltapäivällä Oulussa rasismin vastaisen mielenosoituksen, johon osallistui noin 600 ihmistä. Mielenosoittajat kokoontuivat Kauppakeskus Valkean edustalle Kauppurienaukiolle, jossa kuultiin puheet tapahtuman järjestäjäverkoston edustaja Mona Kekkoselta, Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossavalta ja Oulun tuomiorovasti Satu Saariselta.

Mielenosoittajat marssivat poliisin turvaamana puukotuksien tapahtumapaikan Valkean läpi ja korttelin ympäri Rotuaarin kautta takaisin Valkealle.

Rasismin torjuntaan yhteisvoimin

Oulun poliisi kertoi aiemmin keskiviikkona poliisin ja Oulun kaupungin tiedotustilaisuudessa lisänneensä partiointia kaupungin keskustassa ja Kauppakeskus Valkean ympäristössä. Hallituksen mukaan nämä toimet partioinnin ja näkyvyyden lisäämiseksi ovat tarpeellinen keino lisäämään turvallisuutta ja järjestystä.

Hallitus myös kiittää kauppakeskuksen vartijoita esimerkillisestä toiminnasta turvallisuuden hyväksi.

Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava vaati aiemmin keskiviikkona valtiota apuun rasismintorjunnassa

– Hallitus antaa Oululle kaiken tarvittavan tuen tilanteen hoitamiseksi. Kyseessä on koko Suomen asia, valtioneuvoston tiedotteessa luvataan.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan pääministeri Petteri Orpo aikoo tavata turvallisuusviranomaiset mahdollisimman pian.

– Haluan saada äärioikeiston uhasta ja siihen liittyvistä lisätoimenpiteistä yhteisen ja laajan tilannekuvan viranomaisilta, pääministeri sanoi.

Hallitusohjelmassa on lukuisia toimia liittyen väkivallan torjuntaan, joita viedään määrätietoisesti eteenpäin. Hallitus esimerkiksi valmistelee parhaillaan kansallisen väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ennaltaehkäisyn ja torjunnan toimenpideohjelmaa. Poliisin toimivaltuuksia on tarkoitus lisätä tällä hallituskaudella myös parantamalla tiedonvaihtoa, tiedon saantia ja luovutusta sekä rikostiedustelua.

Hallitus on myös valmistellut juuri lausunnoilla olleen valtioneuvoston rasismin torjumisen ja yhdenvertaisuuden edistämisen toimenpideohjelman.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*