Asiantuntijat varoittavat sote-uudistuksen aikatauluun liittyvistä uhkakuvista – "Potilasturvallisuus on taattava kaikissa olosuhteissa"
Hallituksen esitys sote-uudistuksesta vaikuttaisi toteutuessaan laajalti suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenteisiin, erikoissairaanhoidosta lähtien. Kuva: arkisto
Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisesta on keskusteltu eduskunnan täysistunnossa tällä viikolla. Ennen tätä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai valmiiksi mietintönsä hallituksen sote-esityksestä.
– Aikataulua ja sen riittävyyttä koskevaa arviointia ei mietinnöstä löydy, Kuntaliiton erityisasiantuntija Karri Vainio vahvistaa.
– Myös perustuslakivaliokunta totesi, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan on kiinnitettävä huomiota uudistuksen aikatauluun, jota se omassa lausunnossaan piti kireänä, Vainio muistuttaa
Sosiaali- ja terveysvaliokunta tiedotti tiistaina puoltavansa 21 hyvinvointialueen ja viiden yhteistyöalueen perustamista.
Hallituksen sote-uudistusta käsittelevän lakipaketin hyväksymisestä äänestetään ensi viikolla.
Poikkeuksellinen luku Suomen hallintohistoriassa
Karri Vainion mukaan vaikuttaa erikoiselta, että aikatauluun liittyvät kysymykset on sivuutettu, kun mietitään uudistuksen merkitystä ja mittavuutta.
– Tämän kokoluokan uudistusta ei ole Suomen hallintohistoriassa toteutettu toistaiseksi. Sote-uudistusta ei voi suoraan verrata monilla alueilla toteutettuihin vapaaehtoisiin kuntayhtymäjärjestelyihin
– Viime kädessä tässä on kyse uudistuksen ja sen tavoitteiden onnistumisesta sekä siitä, että toimintakriittisten sosiaali- ja terveyspalveluiden toimivuus saadaan turvattua muutosvaiheessa.
Sote-uudistus on siirtämässä sote-palvelut kunnilta ja kuntayhtymiltä maakunnille, joita uudistuksessa kutsutaan hyvinvointialueiksi.
– Hyvinvointialueille tehtäviä siirrettäessä joudutaan toteuttamaan myös laajoja tietojärjestelmämuutoksia, joilla voi olla vaikutuksia myös potilas- ja asiakasturvallisuuteen, Vainio vahvistaa.
Valmista on oltava samaan aikaan eri lähtökohdista
Eduskunnan sote-valiokunta sai useita asiantuntijalausuntoja, jotka kiinnittivät huomiota sote-uudistuksen aikataulun kireyteen.
– On varmasti vaikeaa valiokunnissa kuulemisten perusteella hahmottaa, kuinka laajasta työstä hyvinvointialueiden perustamisessa ja tehtävien siirtämisessä uusille organisaatioille on kyse, Kuntaliiton erityisasiantuntija myöntää.
Yksi eduskunnan sote-valiokunnalle lausuntonsa antaneista oli Pirkanmaan liiton sote-muutosjohtaja Jaakko Herrala. Hän muistutti, että hyvinvointialueiden valmiudet ovat hyvin erilaiset uudistuksen toimeenpanoon Suomessa.
– Haasteellisimpia alueita tulevat ovat ne maakunnat, joissa soten järjestämisvastuu on hajanainen.
Uusi rahoituksen ja järjestämisen malli edellyttää, että kaikki nykyiset sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäjät toteuttavat palvelutuotannon siirron uusille hyvinvointialueille samanaikaisesti.
Aikarajana on vuoden 2023 alku, Herrala muistutti hallituksen lakiesityksen aikataulusta.
– Suosittelen, että toimeenpanon toteutumista seurataan kaikkien hyvinvointialueiden osalta tarkasti. Riskienhallintaa ja -seurantaa on valmisteltava huolellisesti sekä paikallisesti että kansallisesti.
Aikataulua on tarvittaessa harkittava
Jaakko Herrala ehdotti sosiaali- ja terveysvaliokunnalle myös, että palvelutuotannon haltuunottoa voitaisiin siirtää myöhempään ajankohtaan vuoden 2023 alusta.
– Jos tilanne alkaa näyttämään huonolta.
– Potilasturvallisuus on taattava kaikissa olosuhteissa.
”On välttämätöntä varautua”
Myös Kuntaliiton erityisasiantuntija Karri Vainio painottaa riskienseurantajärjestelmän rakentamisen tärkeyttä, jos sote-uudistus etenee hallituksen esittämässä aikataulussa.
– Tällaisen riskienhallintajärjestelmän on mahdollistettava aikataulun riittävyyttä koskeva arviointi uudistuksen toimeenpanovaiheessa. Järjestelmän rakentamisen varmistamiseksi pitäisin tärkeänä, että myös eduskunta tätä hallitukselta edellyttäisi.
Kuntaliiton sosiaali- ja terveysyksikön johtaja Tarja Myllärinen otti tähän aiheeseen kantaa jo tuoreeltaan, kun eduskunnan sote-valiokunnan mietinnöstä oli tiedotettu 15.6.
– On välttämätöntä varautua tekemään aikatauluun matkan varrella muutoksia, mikäli ylikireä toimeenpanoaikataulu uhkaa johtaa palveluiden vaarantumiseen yhdelläkin alueella, johtaja Tarja Myllärinen vaati.