Hänen mukaansa keskustelussa on esitetty monimutkaisiin ongelmiin suoraviivaisia ratkaisuja, jotka eivät tutkimusten perusteella pidä paikkaansa.

Ahonen pitää pöyristyttävänä esimerkiksi pääministeri Jyrki Kataisenkin (kok.) suusta kuultua väitettä siitä, että kuntauudistus kaventaisi kestävyysvajetta. Keskustelussa on hänen mukaansa silti tunnistettu oikeita ongelmia; ratkaisukeinot vain ovat vääriä.

Ahonen on yksi Kunnallisalan kehittämissäätiön Kuntakirja – uudistusajatuksia -teoksen kirjoittajista. Kirjassa pohditaan vaihtoehtoja kuntauudistukselle.

Ahonen uskoo, että kuntauudistuksessa on kyse keskittämispyrkimyksestä ja palvelujen karsimisesta. Hänen mukaansa viime hallituskaudella sosiaali- ja terveysministeriö veti Paras-uudistusta ja valtiovarainministeriö vikisi. Nyt alkanut kuntauudistus on ikään kuin vastareaktio sille, hän arvioi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Ei voida toimia niin, että kuntarajat ensin lyödään lukkoon ja sen jälkeen katsotaan, mitä se aiheuttaa sosiaali- ja terveydenhuoltosektorille. Pitäisi ilman muuta huolehtia siitä, että kummankin ministeriön ala on hyvin keskustelussa mukana ja että terveydenhuolto saisi olla enemmän vaikuttamassa tähän uudistukseen, Ahonen sanoo Kunta-tv:n haastattelussa.

Kova kritiikki on Ahosen mielestä saanut valmistelijat ottamaan aikalisän ja etsimään väitteilleen parempia perusteluja.

Kuntauudistusta vastustava kapinaliike odottaa nyt uusia kuntakarttoja.

– Ensin katsotaan, mikä valtiovarainministeriön esitys on ja sitten katsotaan, millaisia toimenpiteitä se kuntakentältä vaatii.

Esitystä uudesta kunta- ja palvelurakenteesta valmisteleva valtiovarainministeriön rakennetyöryhmä sai kuukauden jatkoajan työlleen. Esityksen pitäisi valmistua tammikuun loppuun mennessä.

(KL)

Katso Anna-Mari Ahosen haastattelu Kunta-tv:stä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*