Kirjastolaki on tarkoitus saattaa ajan tasalle. Nykyinen on ollut voimassa parikymmentä vuotta.

– Maailma on muuttunut parissa kymmenessä vuodessa todella paljon, sanoo kulttuuriasiainneuvos Hannu Sulin opetus- ja kulttuuriministeriöstä perusteluksi sille, että laki pitää ottaa tarkasteltavaksi.

Tarkoitus on pitää kiinni siitä, että kuntien tehtävä edelleen on tarjota kirjastopalveluja. Kirjastojen maksuttomuuteen ei myöskään olla puuttumassa, vakuuttaa Sulin.

Valmistelutyöryhmän asettamispäätöksen mukaan koko maan kattavaa kirjastoverkkoa tarvitaan toteuttamaan käytännössä kansalaisten sivistyksellisiä perusoikeuksia.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Kehittyneet ja asukkaiden tarpeita vastaavat kirjasto- ja tietopalvelut vähentävät digitaalista kuilua sekä tiedollista syrjäytymistä asukkaiden keskuudessa, uutta tarkastelua perustellaan.

Kirjastopalvelut ovat käytetyin kaikki kunnat kattava tiedon ja kulttuurin perus-ja lähipalvelu. Lähes 50 prosenttia asukkaista käyttää selvitysten mukaan kirjastoa vähintään kerran kuukaudessa. Vähintään kerran viikossa kirjastossa käy lähes 20 prosenttia.

 

Parantaa elämänlaatua

 

2013 toteutetun kirjastojen kansallisen käyttäjäkyselyn tulosten perusteella kirjaston asiakkaiden kokemat kirjaston tuottamat hyödyt ovat merkittäviä. Lähes yhdeksän kymmenestä vastaajasta kokee kirjaston parantaneen elämänlaatuaan.

Muuttunutta toimintaympäristöä Sulin kuvaa muistuttamalla digitalisoitumisesta, kuntakentän tapahtuneista ja ennen kaikkea vireillä olevista uudistuksista, taloudellisesta tilanteesta.

– Nyt pitää katsoa, miten perustuslaissakin turvatut sivistykselliset perusoikeudet vastaisuudessakin toteutuvat, huomauttaa valmistelutyöryhmää johtava Sulin.

Nykyisen lain hän katsoo kestäneen yllättävän hyvin aikaa. Siinä on osattu varautua digitalisaation kehittymiseen.

Työryhmän toimikausi kestää helmikuun 2016 loppuun.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kirjastolain uudistaminen osuu hyvään saumaan. Perusopetuksen uudet opetussuunnitelmat otetaan käyttöön elokuussa 2016. Kirjastoilla on paljon annettavaa avoimena oppimisympäristönä ja tiedonhallinnan asiantuntijana. Tästä syystä kirjastot ovat merkittävä kumppani kouluille ja oppilaitoksille. Myös muiden kulttuuripalvelujen ja sosiaali- ja terveyspalvelujen kanssa tehdään paljon yhteistyötä. Lainsäädännöllä päivitämme kirjastotoimintaa 2000-luvun mahdollisuudet huomioiden. Lainvalmistelussa jalkaudutaan myös kentälle. Tärkeää on, että lain valmistelussa kuullaan laaja-alaisesti kirjastokenttää sekä muita toimijoita, kuntalaisia ja päättäjiä.

    Johanna Selkee
    kirjastoasioiden erityisasiantuntija, Kuntaliitto

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*