Kuntalehden 1/2021 pääkirjoitus

Tämä vuosi 2021 alkaa ikään kuin usvan takaa, sillä kaikkea tuntuu varjostavan koronakriisi. Suuret kysymykset vaikeuttavat kuntien toiminnan suunnittelua. Milloin virus on voitettu, milloin alkaa palautuminen normaaliin?

Ja ennen kaikkea: mikä on uusi normaali?

Viime vuoden maaliskuussa alkanut pandemia muutti kuntien työpaikkojen ja työntekijöiden kotien käyttöä. Digiloikka muuttui digiharppaukseksi, kun Suomi siirtyi työskentelemään tietoverkoissa. Monin paikoin kunta-alan etätyöskentelysuositukset jatkuvat vielä pitkälle syksyyn.

Tämän vuoden ensimmäisen Kuntalehden teemana on työ. Sivulla 39 KT Kuntatyönantajien työelämän kehittämisen asiantuntija Anna Kukka kertoo, että korona-aika on lisännyt henkistä kuormitusta samaan aikaan, kun mielenterveysperusteiset työkyvyttömyyden syyt ovat lisääntyneet kaikissa ikäryhmissä.

– Mielenterveyden syyt ovat ohittaneet tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet työkyvyttömyyden aiheuttajina, Kukka sanoo.

Havainto on karmiva. Jo tämän perusteella oikean ja sosiaalisesti toimivan fyysisen työyhteisön merkitys ajaa kirkkaasti etätyöskentelyn mahdollisten etujen ohi.

Kotitoimisto harvoin on ergonomisesti työpaikan veroinen. Keittiön pöytä korvaa sähköisesti säädettävän työpöydän, keittiön jakkara tai sohvan nurkka pumpputuolin ja pieninäyttöinen kannettava tietokone ajaa kunnon näppäimistöllä ja erillisellä näytöllä varustetun työtä varten suunnitellun työpisteen asiaa.

          *                    *                    *

Etätöiden aikana myös työnjohdon haasteet ovat kasvaneet. Kun perinteisissä kokoustilanteissa ilma on sakeana läsnäoloa, Teams-kokoukset muuttuvat helposti yksinpuheluiksi, jolloin voi olla vaikea tukea työkuorman alle joutuvaa kollegaa.

Työntekijän onkin nyt johdettava itse itseään. Mutta sen lisäksi pitää voida tunnistaa, jos jossain asiassa itse tarvitsee apua. Anna Kukan haastattelussa mainitsema mielenterveysjohtaminen onkin erinomainen termi havahduttamaan työpaineessa olevia esimiehiä. Ja esimiesten esimiehiä. On löydettävä keinoja tukea työtoveria myös etätyöskentelyssä.

Yksi sellainen on aito välittäminen. Kun ihminen kohtaa ihmisen, molemmilla on parhaat mahdollisuudet kasvattaa työhyvinvointia myös etätöissä.

          *                    *                    *

Rokotuksten alkaminen antaa toivoa pandemian voittamisesta. Mutta onko niin, että kun koronapandemia on ohi, se myös on ohi?

Mitä pysyviä muutoksia koronavirus on yhteiskuntaan ja kuntien toimintaan aiheuttanut? Kun pandemia toivon mukaan kesän jälkeen on ohi, palaammeko enää täysimääräisesti toimistolle tietokoneittemme äärelle vai pienenevätkö kunnantalojen toimistoneliöt suhteessa etätyön kasvuun?

Oikea vastaus: Me emme tiedä.

Markku Vento, päätoimittaja

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä