HUOMI! Kuntalehti podcast -sarjan julkaiseminen on lopetettu. Kuntalehden uusi podcast on nimeltään Valiokunta ja sen jaksot löydät täältä: kuntalehti.fi/valiokunta

Kuntalehden podcast ottaa käsittelyyn ajankohtaiset aiheet joka kuukausi. Luvassa kiinnostavia vieraita ja vilkasta keskustelua. Podcastin toimittavat Markku Vento ja Ville Miettinen. Kunta.tv vastaa podcastin teknisestä toteutuksesta.

Podcast on kuunneltavissa SoundCloudin, iTunesin, Spotifyn sekä Suplan kautta.


Talous | Vieraana Sanna Lehtonen

Kuinka sankassa sumussa kunnat joutuvat valmistelemaan talouttaan? Mitä kuntataloudessa tapahtuu sote-uudistuksen alla? Kuinka kunnat selviävät koronan ja uudistusten turbulenssissa? Kuntaliiton kuntatalousasioiden johtajana vastikään aloittanut Sanna Lehtonen avaa kuntatalouden kysymyksiä podcastissa.


Ympäristö | Vieraana Tatu Leinonen

Miksi ilmastohaaste on kunnille ja alueille myös taloushaaste? Kuinka hyvin kunnissa ymmärretään, että ilmastokysymys tulisi kytkeä kaikkeen strategiseen toimintaan? Miksi niin harva kunta on kirjannut tavoitteita luontotyöhön? Kuntien ilmastotyöstä keskustelemassa Sitran ilmasto- ja luontoratkaisujen asiantuntija Tatu Leinonen.


Uusi valtuustokausi | Vieraana Fatim Diarra

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Fatim Diarra kertoo muun muassa, miten hän reagoi vihaviesteihin, miksi hän halusi Helsingin valtuuston jättävän etäkokoukset ja miten yhteistyö pormestari Juhana Vartiaisen kanssa on alkanut.


Johtaminen | Vieraana Tiina Heikka

Kuinka kunnanjohtaja rakentaa luottamuksen poliitikkoihin? Kuinka luottamusta pidetään yllä? Saako kunnanjohtajan työ ansaitsemaansa arvostusta? Mikä auttaa jaksamaan yksinäisessä työssä? Kunnan johtamisesta kertoo Lapinjärven kunnanjohtaja Tiina Heikka.


Koulutus | Vieraina Kyösti Värri ja Arno Kotro

Suuret uudistukset myllertävät myös lukiota, joka muun koulutuksen tavoin kärsii puutteellisesta resursoinnista. Kuinka lukio selviää oppivelvollisuusuudistuksesta? Miten estetään lukioiden eriarvoistuminen? Miten saadaan opiskelijat jaksamaan? Kuntalehden podcastissa lukiosta keskustelevat erityisasiantuntija Kyösti Värri Kuntaliitosta ja lukion ja aikuislukion opettaja Arno Kotro.


Vaalit | Vieraana Jenni Airaksinen

Mitä jäi käteen kuntavaaleista? Aluevaalit – ketä kiinnostaa ja miksi? Pitäisikö vaalit tuunata säkenöiviksi? Menneitä kuntavaaleja ja niiden vaikutusta tulevaan vaalikauteen sekä tulevia aluevaaleja pohtii kunta- ja aluejohtamisen yliopistonlehtori Jenni Airaksinen Tampereen yliopistosta.


Kuntamarkkinointi | Vieraina Leena Forsén, Mari Kattelus ja Anni Björklund

Miten Vaasa löytää maailman onnellisimman ihmisen? Miten Kymsote vakuutti kymenlaaksolaiset soten toimivuudesta? Miten syntyy hyvä markkinointiyhteistyö? Miksi kuntalainen on markkinoinnin keskiössä? Julkisen sektorin markkinoinnin mahdollisuuksia pohtivat Vaasan viestintäpäällikkö Leena Forsén, Vaasanseudun kehitysyhtiön markkinointipäällikkö Mari Kattelus ja Kymsoten viestintäjohtaja Anni Björklund.


Lasten palvelut | Vieraina Elina Pekkarinen ja Aila Puustinen-Korhonen

Mitä korona on aiheuttanut lastensuojelulle ja muille perhepalveluille? Mitä se aiheuttaa lapsille ja nuorille? Miksi Suomesta puuttuu päihdehuoltopalveluita lapsille? Parantaako lakiuudistus lastensuojelun laatua ja saatavuutta? Kuntalehden podcastissa lasten palveluista keskustelevat lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja Kuntaliiton lastensuojelun erityisasiantuntija Aila Puustinen-Korhonen.


Kuntavaalit | Vieraina Theodora Järvi ja Josefina Sipinen

Mitä kuntapäättäjän pitää sietää? Miten maahanmuuttajataustaisten poliittista osallisuutta edistetään? Petaako perussuomalaiset alueiden kostoa ja vaalivoittoa oppositiopolitiikalla? Kuntalehden podcastissa perattavana kuntavaalit, keskustelijoina politiikan tutkijat Theodora Järvi Helsingin yliopistosta ja Josefina Sipinen Tampereen yliopistosta.


Kaupunkikeskustat | Vieraina Tiina Oksala ja Pokko Lemminkäinen

Näivettävätkö korona ja kivijalkakaupan hiljeneminen kaupunkien keskustat? Mitä positiivista korona voi tuoda keskustojen tulevaisuuteen? Mitä merkitsevät hiilineutraaliustavoitteet? Huomioidaanko yrityksiä riittävästi? Kaupunkikeskustojen nykytilaa ja tulevaisuutta pohtivat Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala ja Elävät kaupunkikeskustat ry:n toiminnanjohtaja Pokko Lemminkäinen.


Kuntatalous | Vieraina Sanna Lehtonen ja Erkki Eerola

Kuinka pitkälle koronatuki kannattelee kuntia? Miksi kuntien tehtävien eriyttämistä kannattaisi miettiä? Miten valtionosuusjärjestelmää tulisi kehittää? Kuntataloudella on edessään suuria haasteita, joita podcastissa perkaavat Sanna Lehtonen ja Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola.


Työllisyyskokeilut | Vieraina Susanna Taipale-Vuorinen ja Jan Hjelt

Kuntien työllisyyskokeilut pääsevät vauhtiin maaliskuussa, Niiltä odotetaan paljon niin kunnissa kuin maan hallituksessa. Mitkä ovat kokeilujen uhat ja mahdollisuudet? Mikä on kokeilujen rooli työllisyyden hoidon isossa kuvassa? Miksi kunnat haluavat kokeiluista pysyvän käytännön? Podcastin vieraina Vantaan työllisyyspalvelujen johtaja Susanna Taipale-Vuorinen ja hallitusneuvos Jan Hjelt työ- ja elinkeinoministeriöstä.


Mielenterveys | Vieraana Sari Aalto-Matturi

Mihin suuntaan sote-uudistus vie mielenterveyden edistämistä? Miksi mielenterveyden hoito on jäänyt fyysisen terveyden hoidon varjoon? Miten korona näkyy mielenterveystyössä? Näitä kysymyksiä muiden muassa pohtii MIELI Suomen Mielenterveys ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi Kuntalehden podcastissa.


Digi sotessa | Vieraina Sonja Soini, Juha Kinnunen ja Karri Vainio

Yllättikö Vastaamoon tehty tietomurto? Kampittaako sote-uudistuksen poliittinen kompurointi soten digitalisaatiota? Miksi koko sote-kentän pitäisi olla nykyistä rohkeampi digi-suhteessaan? Digitalisaatiota sote-kentällä pohtivat Sonja Soini Pelastakaa Lapset ry:stä, Juha Kinnunen Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä ja Karri Vainio Kuntaliitosta.


Soten rahoitus | Vieraina Vivi Marttila, Olli Naukkarinen ja Arto Sulonen

Mitä sote-uudistuksen rahoitusratkaisu merkitsee kuntien taloudelle? Olivatko uudet linjaukset lakipakettiin vain hienosäätöä? Mikä on uudistuksen kipein kohta ratkaista?

Kuntalehden podcastissa soten rahoitusta pureksivat Simon kunnanjohtaja Vivi Marttila, Järvenpään kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen ja Kuntaliiton johtava lakimies Arto Sulonen.


Johtaminen | Vieraana Jenni Airaksinen

Korona on muuttanut myös kunnan johtamista, mutta mitkä uusista johtamiskäytänteistä jäävät elämään? Pormestarimalli antaa kasvot johtamiselle, miksi kasvottaminen voi olla tärkeää? Mitä kuntajohtamisen opiskelija ajattelee alan tulevaisuudesta? Miksi johtajan pitää nykyään olla sosiaalisessa mediassa?

Kunnan johtamista avaa kuntatutkija Jenni Airaksinen Tampereen yliopistosta. Isäntinä Markku Vento ja Ville Miettinen.


Lukutaito ja oppivelvollisuus | Vieraana Aleksis Salusjärvi

Miksi lukutaito on tärkeää ihmisyydelle? Miten lukutaidon avulla voi ehkäistä syrjäytymistä? Miksi oppivelvollisuuden laajentaminen on hyvä asia?

Kuntalehden koulutus-podcastissa lukutaitoa ja oppivelvollisuutta pohtii sanataidekouluttaja Aleksis Salusjärvi, joka on työssään kohdannut tuhansia lukemiseen kielteisesti suhtautuvia nuoria.


Matkailu | Vieraina Paulina Ahokas ja Janna Puumalainen

Korona perui isot tapahtumat ja mullisti kuntienkin kesäsuunnitelmat. Miten kunnat selviävät? Miten käy tapahtumien järjestäjien? Muuttaako korona matkailua pysyvästi?

Kuntalehden podcastissa matkailua ja tapahtumia ja koronan vaikutusta niihin käsittelevät Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas ja Joensuun kehitysjohtaja Janna Puumalainen, studioisäntinä Markku Vento ja Ville Miettinen.


Hankinnat | Vieraina Marja-Liisa Jyrkilä ja Katariina Huikko

Millaisia haasteita koronapandemia on aiheuttanut hankinnoille? Miten kunnan hankintatoimessa tulisi reagoida koronan vuoksi? Seuraako koronasta jotain hyvää?

Muun muassa näitä kysymyksiä pohtivat Kuntalehden uudessa podcastissa Kouvolan hankintapäällikkö Marja-Liisa Jyrkilä ja Kuntaliiton johtava lakimies Katariina Huikko.


Ohjaamo-toiminta | Vieraina Aija Kurkinen ja Mirja Määttä

Ohjaamot tarjoavat arjen apua yhdeltä luukulta alle 30-vuotiaille mm. sote-, työ- ja asumisasioissa. Miten koronakriisi vaikuttaa Ohjaamojen asiakkaisiin? Millaista psykososiaalista apua he tarvitsevat?

Tutkija Mirja Määttä Keski-Suomen ELY-keskuksesta ja työhönvalmentaja Aija Kurkinen Ohjaamo Lahdesta pohtivat keinoja koronaan reagoimiseen ja Ohjaamojen kehittämiseen.


Sote | Vieraina Liina-Kaisa Tynkkynen ja Timo Aronkytö

Onko koronakriisiä johdettu hyvin? Miten kriisi vaikuttaa sote-uudistukseen? Käydäänkö Suomessa tarpeeksi keskustelua siitä, kenelle, missä ja miten palveluita tulevaisuudessa järjestetään?

Kuntalehden sote-podcastissa terveyspolitiikan tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen ja sote-vaikuttaja Timo Aronkytö käyvät läpi koronaa ja sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuutta.


Ilmasto | Vieraina Miira Riipinen sekä Jyri Seppälä

Onko päättäjillä tahtoa ja uskallusta toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi? Mitkä ovat kuntien pelimerkit ilmastotyössä? Mitkä ovat ilmastotyön seuraavat askeleet?

Näitä ja muita ajankohtaisia ympäristökysymyksiä käsittelevät Kuntalehden tuoreessa podcastissa Suomen Ympäristökeskuksen johtaja, professori Jyri Seppälä ja Kuntaliiton ympäristöpäällikkö Miira Riipinen.


Talous | Vieraana Eero Laesterä

Taipuvatko kuntapäättäjät tarvittaviin päätöksiin? Onko itsehallinto ”pyhä lehmä”?

Kuntalehden uudessa podcastissa aiheena on talous, ja vieraamme Eero Laesterä pohtii muun muassa, onko realistista odottaa luottamushenkilöiltä päätöksiä, joita kuntatalouden elvyttäminen vaatii.


Vihapuhe | Vieraana Johanna vuorelma

Miten vihapuhe taltutetaan? Onko silakoista vaikuttajiksi? Mitä poliitikon, tutkijan tai toimittajan pitää sietää?

Kuntalehden ensimmäisessä podcastissa pohditaan polttavia kysymyksiä vihapuheesta politiikan tutkijan Johanna Vuorelman kanssa.