Valtiovarainministeriö on saanut 288 kunnalta ilmoituksen alueesta, jolla kunta selvittää yhdistymistä kuntarakennelain selvitysperusteiden mukaisesti. Määräaika sähköisten ilmoitusten jättämiselle päättyi tänään 2.12.2013.

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen patistaa kuntia toimintaan selvityksissään.

 – Itse liitosselvityksiin kannattaa asettaa kunnianhimoiset tavoitteet ja tehdä työ siten, että se hyödyttäisi aluetta mahdollisimman paljon jatkossa. Kun jokainen kunta joutuu nyt talouden paineessa pohtimaan omia palveluprosessejaan, investointitarpeitaan, ICT:n hyödyntämistä ja talouden vahvistamista, tuo työ kannattaa ilman muuta tehdä yhdessä naapurikuntien kanssa, ja selvittää, kuinka paljon hyötyä saataisiin voimien yhdistämisestä, Virkkunen sanoo.

Heinäkuussa voimaan tullut kuntarakennelaki velvoittaa kunnat selvittämään yhdistymistä, mikäli kunta täyttää yhdenkin laissa säädetyistä selvitysperusteista. Selvitysperusteita ovat palveluiden edellyttämä väestöpohja (alle 20 000 asukasta), kunnan taloudellinen tilanne sekä työpaikkaomavaraisuus, työssäkäynti- ja yhdyskuntarakenneperusteet.

Hallitus hyödyntää kuntien ilmoituksia arvioidessaan kuntauudistuksen etenemistä vuoden 2013 lopussa. Lisäksi valtiovarainministeriö arvioi tietojen perusteella sitä, onko selvitysperusteiden osoittamista selvitysalueista tarve myöntää poikkeuksia ja asetetaanko selvitysalueille erityisiä kuntajakoselvityksiä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä