– Alueita kannustetaan lisäämään tutkimus- ja innovaatiotoimintaa yhteistyössä, mutta nimenomaan alueellista näkökulmaa korostaen, sanoo komitean suomalaisjäsen, Laitilan kaupunginvaltuutettu Pauliina Haijanen.

Haijanen on valmistellut lausunnon Itämeren alueen tarkistetusta strategiasta.


 – Itämeren alueen yhteistyöverkostot toimivat erinomaisina kehittämisalustoina alueellisille älykkään erikoistumisen tutkimus- ja innovaatiostrategioille, joita erilaisilla rahoitusvälineillä tuetaan. 

Vaikka kyseessä on EU:n sisäinen strategia, on yhteistyöllä EU:n ulkopuolisten maiden ja etenkin Venäjän kanssa strategian menestyksen kannalta äärimmäisen suuri merkitys, Alueiden komitea muistuttaa.
 
Alueiden komitea toivoo, että Itämeren alueen jäsenvaltiot kannustavat tutkimuskeskuksia keskittymään omiin erikoisaloihinsa ja tuomaan osaamisensa mukaan verkostoyhteistyöhön. 

Myös paikallis- ja aluetason toimijat, yksityinen sektori sekä järjestöt tulee ottaa entistä tiiviimmin yhteistyöhön mukaan.
 
– Nyt kunnat ja alueet näkyvät liian vähän EU:n Itämeren alueen strategian toteutuksessa, komitea huomauttaa.
 
Komitean lausunnossa huomautetaan myös, että rahoituspäätösten välillä ei ole koordinaatiota, jota sinne tarvittaisiin. Osa kumppaneista jää ilman tukea ja hankkeita jää toteutumatta.
 
– Joka tapauksessa EU:n Itämeren alueen strategia on tarjonnut jäsenvaltioille, alueille ja kunnille uusia mahdollisuuksia vahvistaa alueellista kilpailukykyä. Itämeren alueen yhteistyö on vahvistunut ja laajentunut, Alueiden komitea toteaa.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä