Varkauden kaupunki ei saa enää järjestää tahdosta riippumatonta hoitoa sairaalassaan. Itä-Suomen aluehallintovirasto on antanut päätöksen, jolla se määrää Varkauden kaupunginhallituksen ilman aiheetonta viivästystä lopettamaan toiminnan viimeistään toukokuun loppuun mennessä. Samalla potilaiden hoito tulee jatkossa järjestää lainsäädännön edellyttämällä tavalla.

Varkauden sairaala ei ole sairaanhoitopiirin alainen sairaala, vaan STM on myöntänyt kaupungille poikkeusluvan ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystysyksikön toimintaan tämän vuoden loppuun saakka. Terveydenhuoltolaki edellyttää Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriä järjestämään laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yksikön keskussairaalansa yhteyteen käsittäen muun muassa psykiatrian erikoisalan ympärivuorokautisen päivystyksen.

Näin ollen Varkauden sairaala ei voi toteuttaa ympärivuorokautista psykiatrian erikoisalan päivystystä. Kaupunginhallituksen aluehallintovirastolle antaman selvityksen mukaan 1.1. – 31.10.2018 välisenä aikana lähetteitä tahdosta riippumattomaan tarkkailuun on sairaalassa tehty 38 potilaalle.

Päätöksessään Itä-Suomen aluehallintovirasto toteaa, että sairaalassa voi jatkaa toimintaansa avopalveluna nykyinen virka-aikana toimiva akuuttityöryhmä ja virka-ajan ulkopuolella psykiatrian osastolla hoitaja voi jatkossakin vastata asiakaspuheluihin. Sairaalan on mahdollista jatkaa myös päihde- ja mielenterveyspotilaiden vuodeosastohoitoa ilman tahdosta riippumatonta psykiatrista hoitoa.

MainosItä-Suomen aluehallintoviraston päätös asiassa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*