Käytännössä suurkunta muodostettaisiin Lappeenranta-vetoisesti, sillä Lappeenranta on maakunnan kahdesta kaupungista selvästi suurempi.

Lappeenrannan kaupunginjohtajan Kimmo Jarvan mukaan olisi kuitenkin luontevampaa, että Etelä-Karjalan maakunta rakentuisi kahden kaupungin, Lappeenrannan ja Imatran ympärille. Jarvan mielestä kaupunkien henkinen etäisyys on paljon suurempi kuin niiden lyhyehkö välimatka.

Lappeenrannassa on tällä hetkellä reilut 72 000 asukasta ja Imatralla 28 500. Imatra on menettänyt rajusti asukkaita 1990-luvun jälkeen. Lappeenranta on taas ollut mukana kuntaliitoksissa, kun siihen liitettiin yli 10 000 asukkaan Joutsenon kaupunki vuoden 2009 alusta.

Etelä-Karjalaan kaavailtiin suurkuntaa myös kymmenisen vuotta sitten, kun Saimaankaupunki-nimellä kulkeneessa hankkeessa selvitettiin Lappeenrannan, Joutsenon, Imatran ja Rautjärven yhdistämistä. Liitoksista toteutui kuitenkin vain Joutsenon liitos Lappeenrantaan. Imatralla hanke kohtasi vastustusta, sillä Lappeenrannan arveltiin pääsevän uudessa kunnassa liian määräävään asemaan.

Marraskuussa Lappeenrannan kaupunginjohtajaksi valittu Jarva puhui Etelä-Karjalan kuntien kuulemistilaisuudessa Lappeenrannassa keskiviikkona.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä