Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) ulkoisen arvioinnin raportin mukaan terveyspiirin omistajaohjausmalli sekä omistajaohjauksen ja operatiivinen ohjaus kaipaavat selkiyttämistä. Raportti julkaistiin torstaina.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva kannattaa ajatusta, että omistajaohjaus keskittyisi nykyistä selkeämmin strategisiin kysymyksiin ja että omistajaohjauksella ei estetä palvelurakenteiden ja palvelutuotannon tarkoituksenmukaista tehostamista.

– Operatiivisella johdolla tulee olla suurempi vapaus määritellä, miten toimitaan ja kuina palvelutuotanto organisoidaan. Lähtökohtana tulee olla omistajien aseettamat linjaukset ja omistajien maksukyky, Jarva sanoo.

Lisäksi raportin käsitellään haastetta syntyneen alijäämän kattamisesta ja uuden alijäämän syntymisen ehkäisemisestä.

 – Alijäämän kattamiseksi ei ole yhtä ainoaa vaihtoehtoa. Siihen tarvitaan erityisesti Eksoten toiminnan tehostamista ja toimintamenojen leikkaamista, sillä pelkillä kunnallisverojen korotuksilla tilanne ei ratkea. Nyt tehty selvitys tarjoaa tähän ratkaisuvaihtoehtoja, joista voidaan lähteä neuvottelemaan, Jarva sanoo.

– Raportista käy hyvin selväksi, että nykyisessä mallissa kaikki kunnat häviävät. Kaikkien kannalta paras vaihtoehto olisi, jos kaikki kunnat olisivat mukana kaikkien palveluiden osalta, Jarva korostaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä