Kunnallisten sähkölaitosten omistajilleen tilittämät tulot ovat pitkään olleet merkittävä tekijä kuntatalouden vakauttamisessa. Kunnalliset liikelaitokset yhtiöitetään, minkä myötä niistä tulee yhteisöverovelvollisia. Tämä vaikuttaa tuloutusmahdollisuuksiin. 

Helsingin Energia on yksi näistä liikelaitoksista, joilla on edessään yhtiöittäminen. Viime vuonna siirrettiin kaupungille Helsingin Energian ylijäämistä yhteensä 305 miljoonaa euroa. Summa vastaa noin 2,3 veroprosentin tuottoa.

Osa kuntien energiatuloista jauhetaan ydinvoimalla, jolla tuotettiin vuonna 2012 Suomen energiatuotannosta 26 prosenttia. 

Loviisan ydinvoimalat jauhavat rahaa myös Pohjanmaan suuntaan, sillä Kurikan kaupunki on yksi energiayhtiö Fortumin suurimmista omistajista. Kun muut alueen kunnat aikoinaan myivät Jyllinkosken Sähkön osakkeita, niin Kurikka ei kauppoihin taipunut. 

Lopulta yhtiö päätyi mutkien kautta Fortumin omistukseen ja siinä yhteydessä yli 6,2 miljoonaa energiayhtiön osaketta tuli kaupungin osakesalkkuun. 

– Parhaimmillaan osingot ovat olleet yli 10 miljoonaa euroa. Nyt ennustetaan jälleen Fortumille kovaa voittoa, ja se näkyy sitten jaettavissa osingoissa. Etenkin jos yhtiö myy kantaverkot, Kurikan kaupunginjohtaja Paavo Tyrväinen arvioi.

Myös kuntien kiinteistöverotuloissa energialaitoksista saadut tulot ovat merkittävät. Verohallinnon mukaan tänä vuonna voimalaitoksille on maksuunpantu kiinteistöveroja yhteensä 52 miljoonaa euroa, josta ydinvoiman osuus on 15,9 miljoonaa ja muiden voimalaitosten 36,1 miljoonaa. 

Eurajoen kunta saa Teollisuuden Voiman ydinvoimaloista tänä vuonna noin 12,8 miljoonan euron kiinteistöverotulot. Yksi veroprosentti merkitsee Eurajoen kuntataloudessa 1,2:ta miljoonaa euroa. Ilman kiinteistöverotuloja Eurajoen veroprosentti ei olisi 18.

– Kiinteistöverotulot ovat meillä kuntatalouden kivijalka. Se on tulona täysin ennakoitavissa, eikä heilahtele yhteisöverotulojen tapaan, kunnanjohtaja Harri Hiitiö toteaa.

Lue lisää Kuntalehdestä 12/2013.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä