Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 17. lokakuuta. Tarjoamalla monipuolisesti erilaisia ennakkoäänestyspaikkoja kunnat voivat helpottaa kuntalaisten osallistumista kuntavaaleihin.

Tyypillisimpiä ennakkoäänestyspaikkoja ovat kunnan- tai kaupunginvirastot, postit ja kirjastot. Epätavallisempia ennakkoäänestyspaikkoja ovat esimerkiksi paloasema, bensa-asema, hotelli, yhteysalus ja löytötavaratoimisto.
 
– Mahdollisuus äänestää ennakkoon helpottaa ihmisten arkea ja ennakkoäänestämisen suosio on kasvanut tasaisesti. Noin 40 prosenttia kuntavaalien äänistä annettiin viime vaaleissa ennakkoon, sanoo Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom.

– Ennakkoäänestyspaikkojen määrä korreloi vahvasti kunnan asukasluvun ja jonkin verran myös kunnan pinta-alan kanssa, äänestyspaikkojen määrä nousee yleensä kuntakoon kasvaessa. Määrien vaihtelut kuntakokoluokkien sisällä voivat kuitenkin olla suuria.

Vuoden 2012 kuntavaaleissa ennakkoäänestyspaikkoja on Suomen kunnissa yhteensä 883. Viime vaaleissa ennakkoäänestyspaikkoja oli 889. Määrä on näin ollen pysynyt lähes samalla tasolla kuntaliitoksista huolimatta.

Äänestää voi maalla, merellä ja lentoasemalla
 
Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla, eli toisin kuin varsinaisena vaalipäivänä 28.10. äänestäjän ei tarvitse olla kotipaikkakunnallaan äänestäessään ennakkoon.
 
Yhteensä 44 kunnassa voi äänestää liikkuvassa äänestyspaikassa; joko kirjastoautossa tai äänestys- tai vaalibussissa. Kemiönsaarella ja Paraisilla voi äänestää myös yhteysaluksella.
 
– Vaikka liikkuva äänestyspaikka on laskettu yhdeksi äänestyspaikaksi, se voi käydä jopa lähes 50 eri pysäkillä tarjoamassa kuntalaisille ennakkoäänestysmahdollisuutta, muistuttaa Pekola-Sjöblom.
 
Noin 40 kunnassa voi käydä äänestämässä kauppakeskuksessa tai kaupassa. Kihniössä voi äänestää paloasemalla, Vesannossa nuorisokahvilassa, Mustasaaressa esimerkiksi bensa-asemalla ja Kuusamossa muun muassa äänestysbussissa. Äänestää voi myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla. 


 
Ennakkoäänestys on kotimaassa 17.-23.10.2012 ja ulkomailla 17.-20.10.2012. Ajanjakso on kuitenkin lyhyempi osassa ennakkoäänestyspaikkoja.

Ennakkoäänestyspaikkojen sijainnista ja aukioloajoista löytyy tiedot osoitteessa www.vaalit.fi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä