Lennot Helsingistä jatkuvat Finnairin toimesta Kajaanin lentoasemalle (kuvassa) sekä Joensuun, Jyväskylän, Kokkola-Pietarsaaren ja Kemi-Tornion lentoasemille. (kuva: Pekka Moliis)

Finnair on voittanut maakuntalentojen kilpailutuksen Helsingin ja viiden maakuntalentoaseman välillä. Asiasta kertoo julkisen tarjouskilpailun järjestänyt ja päätöksen tehnyt Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Valtion tukema reittilentoliikenne siis jatkuu Finnairin toimesta Helsingin ja Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kokkola-Pietarsaaren sekä Kemi-Tornion lentoasemien välillä aikana 29.4.2024–28.3.2026. Lentojen on tarkoitus jatkua nykyisen sopimuskauden päätyttäessä huhtikuun lopusta alkaen.

Kyseisten reittien kilpailutukseen tuli tarjouksia neljältä lentoyhtiöltä, jotka ovat Finnair Oyj, DAT A/S, NyxAir OÜ ja Regourd Aviation – Fly Amelia’lta. Traficomin mukaan Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin ja Kokkolan reitit saivat kolme tarjousta ja Kemin reitti kaksi.

Kilpailutuksen ratkaisuperusteena oli hinta kaikkien tarjouspyynnön asettamien vaatimusten täyttävien tarjoajien kesken. Finnairilta saatujen tarjousten hinta oli 35,7 miljoonaa euroa arvonlisäverollisena.

– Jokaiselle yhteydelle on määritelty palvelutasoksi keskimäärin 10 edestakaista lentoa viikossa. Alueet ovat voineet painottaa lentoja hieman eri ajankohtiin, joten viikoittainen lentomäärä voi hieman vaihdella. Aikataulut on suunniteltu alueilla vastaamaan alueiden tarpeita”, kertoo Traficomin johtaja Pipsa Eklund.

Sopimukseen tulee optio, joka voi olla kestoltaan korkeintaan 23 kuukautta. Päätökset option käytöstä tehdään vuonna 2025.

Tuki eduskunnan päätöksellä

Tehty kilpailutus perustuu eduskunnan myöntämään määrärahaan lentoliikenteen ostoihin ja aiempaan vuonna 2020 tehtyyn väliaikaiseen ratkaisuun, jolla pyritään kaupunkien kanssa uudelleen rakentamaan markkinaehtoinen lentoliikenne viidelle lentoasemalle kohti koronapandemiaa edeltävää tasoa.

Vuoden 2023 syyskuussa hallituksen budjettiriihessä päätettiin 38 miljoonan euron määräraha maakuntalentojen hankkimiseksi maaliskuuhun 2026 asti ja Porin ja Helsingin välisen yhteyden tukemiseksi vuonna 2025.

Lentoasemakaupungeissa iloitaan päätöksestä

Muun muassa Joensuun kaupungin strategiajohtaja Sami Laakkonen on tyytyväinen hankintapäätökseen.

– Koko maakunta jatkaa nyt hyvää yhteistyötä Finnairin kanssa. Tavoitteena on saada lennoille mahdollisimman paljon kysyntää ja luoda näin edellytyksiä tulevaisuuden kaupalliselle lentotoiminnalle, toteaa puolestaan Pohjois-Karjalan maakuntaliiton yhteyspäällikkö Jarno Turunen Joensuun kaupungin tiedotteessa.

– Saavutettavuus lentäen on alueemme yrityksille ja uusien investointien saamisen kannalta keskeinen asia. Nyt toiveena on, että kaikki käyttävät Joensuun lentoja aktiivisesti ja käyttöasteet saadaan korkeaksi, kertoo Pohjois-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Toivanen.

Myös Kajaanissa ehdittiin kommentoida uutista tuoreeltaan:

Kajaanin kaupungin kehitysjohtaja Risto Hämäläisen mukaan Finnairin lentojen jatkuminen Kajaaniin on todella hyvä ja toivottu asia. Yhdellä lipulla matkustaminen on kaikkein sujuvinta matkustajille ja tarjoaa asiakkaille kaikki Finnairin palvelut.

– Erityisesti Kainuun kansainväliselle matkailulle tieto on tervetullut, matkailutuotteiden myynnille Finnairin maine ja laaja lentoverkosto ovat merkittävä tuki, Hämäläinen arvioi ratkaisua kaupungin tiedotteessa.

//uutista täydennetty 16.1.2024 klo 15.18 Kajaanin kaupungin kommenteilla//

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä