Kunnan myöntämiä sosiaalisia luottoja myönnetään kiihtyvällä tahdilla pääkaupunkiseudun velkaneuvonnoissa, kertoo Helsingin Sanomat.

Helsingissä myönnettiin viime vuonna 59 sosiaalista luottoa. Tänä vuonna määrä oli syyskuun lopussa 79 luottoa. Vantaalla viime vuoden lukema ylitettiin lokakuussa. Espoossakin on jo nyt myönnetty enemmän sosiaalisia luottoja kuin koko viime vuonna.

Tilanteen taustalla on yleisen taloustilanteen heikentyminen ja maksuhäiriöisten määrän kasvu.

Sosiaalinen luotto on kunnan myöntämä, ja se on tarkoitettu velkojen maksuun tai  välttämättömiin hankintoihin. Sitä voivat saada vähävaraiset, jotka eivät maksuhäiriöiden takia tai muusta syystä saa kohtuuehtoista luottoa mutta jotka pystyvät maksamaan luoton takaisin.

Suomen asiakastiedon mukaan maksuhäiriömerkintojä oli syyskuun lopussa jo yli 344 000 suomalaisella. Määrässä on lisäystä viime vuoteen 17 600 ihmistä.

Vantaan kaupungin sosiaalisen luototuksen esimies Pirkko-Liisa Luotonen on havainnut, että pienituloiset pyrkivät samaan elintasoon kuin muutkin.

– Ei ole tavatonta, että lapsella on sellainen harrastus, johon perheellä ei kerrassaan ole varaa. Aika usein syynä ylikuluttamiseen on se, että lapselle on pyritty saamaan sitä mitä muillakin on, Luotonen sanoo HS:lle.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä