Espoolaisen Jorvin sairaalan päivystyksessä jono vetää ja henkilkunnan taakka on keventynyt, kun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) otti päivystyksen hoitaakseen, kirjoittaa torstain Helsingin Sanomat.

– Yleisin kommentti sisään tullessa on mitä, joko nyt?, sairaanhoitaja Päivi Seppänen kertoo HS:lle.

Muutoksen taustalla on päivystyksen uudet järjestelyt. Lääkärien työnjako on uudistettu ja hoitajat huolehtivat kiireettömämmistä tapauksista. Hoitajat mittaavat lämmön tai verenpaineen ja lähettävät tarvittaessa laboratoriokokeisiin tai röntgeniin.

Juuri kiireettömämmät tapaukset hyötyvät uudesta järjestelystä erityisen paljon.

Aikaisemmin Jorvin potilaat jaettiin terveyskeskuksen ja sairaalapäivystyksen potilaisiin. Nykyään potilaat ohjataan heti erikois-, akuutti- tai yleislääkärille sen sijaan että valtaosa potilaista kävisi ensin yleislääkärin luona joka sitten ohjaisi eteenpäin.

Kun henkilökuntaa aiemmin keskitettiin virka-ajan jälkeiseen aikaan, jolloin terveyskeskusten vastaanotot sulkeutuvat, nyt Jorvissa on jaettu työtehtäviä tasaisemmin päivän tunneille. Keikkalääkäreitä ei ole tarvittu purkamaan ruuhkaa puoliltaöin enää moneen viikkoon.

Lääkärit ovat myös opetelleet jakamaan tehtäviä potilaiden oireiden perusteella.

– Tämä on tulevaisuuden malli. Sitä mitä koko soteuudistuksella haetaan, arvioi HUSin hallituksen puheenjohtaja Ulla-Marja Urho, kok., HS:lle.

Uutinen HS:n verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä