Joensuun seudulle esitetään viiden kunnan kuntaliitosta, jonka tuloksena nykyiset Joensuu, Kontiolahti, Liperi, Outokumu ja Polvijärvi muodostaisivat yhden uuden Joensuu-nimisen kunnan.

Valtiovarainministeriön asettaman kuntajakoselvittäjän Ossi Revon ehdotuksen mukaan Joensuun ja Outokummun kaupungit sekä Kontiolahden, Liperin ja Polvijärven kunnat lakkautettaisiin 31.12.2016 ja niistä muodostettaisiin uusi kunta 1.1.2017 alkaen.

Uudessa Joensuussa olisi lähes 113 000 asukasta, ja se olisi Suomen kahdeksanneksi suurin kaupunki.

Kuntajakoselvittäjän esitys käsitellään kaikkien viiden kunnan valtuustoissa samaan aikaan, 27. tammikuuta 2014 klo 18.

Kuntajakoselvitystä ryhdyttiin tekemään Joensuun ja Outokummun aloitteesta. Valtiovarainministeriö pyysi sen pohjalta lausunnot myös Liperiltä, Kontiolahdelta ja Polvijärveltä.

Liperin kunnanvaltuusto päätti äänestyksen jälkeen, että kunta lähtee mukaan selvitykseen. Kontiolahden ja Polvijärven kunnanvaltuustot puolestaan totesivat, ettei selvitykseen ole tarvetta. Polvijärvellä asiasta äänestettiin, Kontiolahdella päätös oli yksimielinen. Valtiovarainministeriö kuitenkin määräsi kuntajakolain perusteella Kontiolahden ja Polvijärven osallistumaan selvitykseen.

Huhtikuussa alkaneessa selvitystyössä on ollut mukana kuntajakoselvittäjän lisäksi noin sata selvityskuntien virkamiestä ja poliittista päättäjää. Selvitysmiehen esityksen pohjaksi on koostettu yksityiskohtaisia tietoja seitsemässä asiantuntijaryhmässä, joissa on ollut asiantuntijoita kaikista viidestä kunnasta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä