Juuan suunnalla ei olla tyytyväisiä Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen palvelustrategiaan ja sitä koskevaan päätöksentekoon. (Kuva: Pekka Moliis)

Juuan kunnanhallitus on jättänyt Itä-Suomen hallinto-oikeudelle aluevalituksen Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen palvelustrategiapäätöksestä. Hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyi uuden palvelustrategiapäätöksen juhannusviikolla, eikä Juuassa olla tyytyväisiä päätöksen sisältöön.

Tosin kaikilta osin päätöksen sisällöstäkään ei ole varmuutta.

-Meillä hyvinvointialueen päätöstä katsoi yksi palkattu lakimies ja kolme muuta lakimiestä pro bono-pohjalta, eivätkä hekään osanneet varmuudella tulkita sitä, mitä asiassa on oikein päätetty, kunnanjohtaja Henri Tanskanen huokaa.

Kunta toteaa hallinto-oikeudelle jättämässään aluevalituksessa, että asian käsittelyyn on osallistunut useita esteellisiä henkilöitä. Palveluverkkoa koskevassa ratkaisussa hyvinvointialue määrittää esimerkiksi sen, mihin kuntaan jää soteasemia. Noin 4300 asukkaan Juukaan olisi tarjolla jatkossa laajan palvelun sote-aseman sijaan vain liikkuvat lähipalvelut.

Mainos-Luottamushenkilöille on tullut kuntalaisilta runsaasti palautetta. Ihmiset pelkäävät palvelujen alasajoa, Tanskanen kertoo.

Kaksoisroolissa päätöksenteossa?

Kunnan tilaama selvitys osoitti, että tiettyjen kuntien kaksoisroolissa kunta- ja aluehallinnossa olevat luottamushenkilöt ovat itse osallistuneet hyvinvointialueella asian valmisteluun merkittävissä rooleissa. Juuan suunnalta muistutetaan, että hallintolain 27 §:ssä säädetään, ettei esteellinen henkilö voi osallistua asian käsittelyyn, eikä olla edes läsnä sitä käsiteltäessä.

Asian valmistelu ja päätöksenteko ei saa kehuja Ylä-Karjalan suunnalta. Valituksessaan kunta pyytää hallinto-oikeutta kumoamaan aluevaltuuston päätöksen ja palauttamaan asian uuteen valmisteluun. Samalla kunta pyytää kieltämään päätöksen täytäntöönpanon.

-Minä esitin kunnan puolesta hyvinvointialueen päättäjille jalkautumiskierrosta kuntalaisten pariin kevään aikana, mutta heillä ei ollut halua ja aikaa lähteä kiertämään maakuntaa. Sanottiin vain, että on niin kiire, ettei ehdi. Jos tämä palvelustrategiapäätös tehdään seuraavaksi 15 vuodeksi, niin mikä ihmeen kiire keväällä oli, ihmettelee Juuan kunnanjohtaja Henri Tanskanen.

-Me uskomme, että päätös esteellisyyksien takia kumotaan. Toivottavasti muualla päin Suomessa nämä päätökset ovat sujuneet paremmin, Tanskanen toivoo.

Aiheesta tarkemmin Juuan kunnan nettisivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*