Kaupungit ovat dynaamisia ja uudistuvia kokonaisuuksia, joissa elää toivo, kirjoittaa VATT:n johtava ekonomisti Essi Eerola tänään ilmestyneen Kansantaloudellisen Aikakauskirjan (4/2013) pääkirjoituksessaan ja viittaa amerikkalaiseen kaupunkitaloustutkijaan Edward Glaeseriin.

– Siellä, missä on paljon ihmisiä pienellä alueella, uudet ajatukset leviävät nopeasti, yksityisten palveluiden tarjonta lisäänyttä ja on todennäköisempää löytää kiinnostavia kumppaneita, Eerola kirjoittaa.

– Kaupungit, joissa on suuri määrä erilaisia työnantajia, tarjoavat monia erilaisia mahdollisuuksia. Jos työpaikkansa menettää, uusi työpaikka löytyy helpommin kuin siellä, missä on yksi asukaslukuun verrattuna suuri työnantaja.

Eerolan mukaan asuntojen hinnoilla mitattuna näyttää siltä, että Suomessa suuren asukastiheyden alueet ovat kaikkein houkuttelevimpia.

– Eikä tämä ole mikään rakennusliikkeiden kavala juoni, vaikka niin kuulee usein sanottavan. Myös ihan tavalliset kotitaloudet saavat suurten kaupunkien keskustoissa sijaitsevat kerrostaloasuntonsa myytyä hyvään hintaan – tyypillisesti toiselle kotitaloudelle, Eerola muistuttaa.

– Toki korkeat asuntohinnat kertovat myös tärkeästä ongelmasta. Jos alue on houkutteleva, asuntojen kysyntä lisääntyy. Jos asuntojen tarjonta ei reagoi kasvaneeseen kysyntään, hintataso nousee.

Linkkejä:

Kansantaloudellisen Aikakauskirjan 4/2013 pääkirjoitus

Kansantaloudellisen Aikakauskirjan 4/2013 sisällysluettelo

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä