Valtuuston oli määrä päättää maanantaina, estääkö Helsingin käräjäoikeuden antama tuomio hänen jatkonsa.

Kanerva ilmoitti sunnuntai-iltana STT:lle, ettei hän halua joidenkin kaupunginvaltuutettujen käyvän asiasta "poliittista sivuoikeudenkäyntiä".

–Asetelma on kannaltani kestämätön, jonka vuoksi olen tänään päättänyt pidättäytyä Turun kaupunginvaltuuston työskentelystä toistaiseksi, Kanerva sanoi tiedotteessaan.

Kanerva aikoo kuitenkin asettua ehdolle taas ensi syksyn kuntavaaleissa, jotta äänestäjät saavat päättää hänen jatkostaan.

Kanerva tuomittiin viime kuussa ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta sekä pantavaksi viralta julkisista luottamustehtävistään.

Kanerva on valittanut tuomiosta hovioikeuteen, joten se ei ole vielä lainvoimainen. Valtuusto ei olisi voinut varsinaisesti erottaa Kanervaa, mutta hänet olisi voitu pidättää toimesta oikeudenkäynnin ajaksi.

Varapuheenjohtajat kiittävät

STT:n haastattelemat Turun kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajat pitivät Kanervan ratkaisua hyvänä. Sauli Saarinen (vas.) sanoi monien valtuutettujen toivoneen, että Kanerva tekisi ratkaisun itse.

Hänen mielestään mitään erityistä "lynkkausmielialaa" ei ole valtuutettujen keskuudessa kuitenkaan ollut.

–Kun asia on kuitenkin vielä oikeuskäsittelyssä kesken, muiden olisi ollut hankalaa tehdä tällainen päätös. On myös oikein, että äänestäjät ratkaisevat hänen asemansa syksyllä, Saarinen sanoi.

Kanervan asema oli herättänyt paljon keskustelua jo etukäteen. Kanervan puoluetoveri, varapuheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) sanoi niin ikään pitävänsä ratkaisua järkevänä, koska asiaa puidaan vielä oikeudessa.

–Silloin on turha lähteä siihen, että asiasta lähdetään poliittisesti keskustelemaan ja mahdollisesti äänestämään. Parempi on, ettei käydä läpi ikävää keskustelua, Orpo sanoi.

(KL / STT / Jaana Vaahtio)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä