Kuolinavun salliminen, eli eutanasia, saattaa tulla jo istuvan eduskunnan käsittelyyn, sillä kuolinavun sallimista ajava Exitus ry aikoo aloittaa tänä syksynä nimien keruun kansalaisaloitetta varten.
 
Jos 50 000 kansalaista allekirjoittajaa aloitteen, se etenee kansanedustajien käsiteltäväksi.
 
Tutkimuksen mukaan kansan enemmistö kannattaa eutanasian laillistamista. Lääkärikunnan enemmistö sen sijaan vastustaa sitä jyrkästi.
 
Keskustelu eutanasiasta pulpahti pintaan, kun suomalaisen saattohoidon keskeinen vaikuttaja, Terhokodin ylilääkäri Juha Hänninen kertoi kannattavansa eutanasiaa.
 
Hän on aiemmin vastustanut kuolinapua, mutta on kahdenkymmenen vuoden saattohoitokokemuksen perusteella asettunut kannattamaan sitä joissakin tapauksissa.
 
– Lääketieteen kehitys on johtanut siihen, että yhä useampia ihmisiä jää hankalaan välitilaan, Hänninen sanoo.
 
– Esimerkiksi syöpätauteja pystytään kyllä parantamaan, mutta pieni joukko potilaista joutuu kokemaan tuskallisen ja pitkittyneen kuoleman, jota ei pystytä lievittämään saattohoidon keinoin.
 
Ideologia ei auta kärsivää ihmistä
 
Ylilääkäri Juha Hännistä harmittaa se, että eutanasiakeskustelussa osapuolet kaivautuvat ideologisiin poteroihinsa. Asioista puhutaan käsitteillä, joille ei edes pyritä etsimään yhteisiä määritelmiä.
 
– Ideologisessa keskustelussa on omaksuttu kanta, josta ei luovuta. Uskovaiset piirit vetoavat raamattuun, piispa puhuu lähimmäisenrakkaudesta ja lääkäreiden enemmistö vetoaa eettiseen periaatteeseen ja Hippokrateen valaan.
 
Hänninen tunnustaa, että eutanasialain tiellä on käytännössä monia esteitä. Osa niistä liittyy Suomen sairaanhoitojärjestelmään. Meiltä puuttuu esimerkiksi omalääkärijärjestelmä, joka liittyy olennaisesti Belgian eutanasialain soveltamiseen.
 
Tarvittaisiin pitkäaikainen potilas-lääkäri -suhde, jotta voitaisiin vakuuttua siitä, että kaikki muut vaihtoehdot on käyty läpi.
– Meidän järjestelmässämme on se hankaluus, että lääkäri vaihtuu usein. Ei eutanasiaa voisi delegoida keikkalääkärille, Hänninen kärjistää.
 
Kuolinapu on lääkärin  vaikein kysymys
 
Moni lääkäri kysyy, mihin eutanasiaa tarvitaan, kun sietämättömistä kivuista kärsivä potilas voidaan nukuttaa lääkkeellä uneen niin, ettei hän pysty tuntemaan kipua.
 
Juha Hänninen toteaa, ettei palliatiivisen sedaation käytöstä Suomessa ole  tutkimustietoa.
 
– On syytä keskustella, onko palliatiivinen sedaatio vaihtoehto eutanasialle. Ja onko niiden välinen raja lopulta veteen piirretty viiva.
 
Hänninen myöntää, että eutanasia on kuolevan ihmisen lääkäriä koskevista kysymyksistä lopullisin ja vaikein.
 
– Olenko valmis päättämään toisen ihmisen kuolemasta? Pohdittuani tätä pian 20 vuotta olen päätynyt siihen, että olen minä valmis, jos mitään muuta kuin kammottava kärsimys ei ole vaihtoehtona.
 
Hännisen mielestä Suomi tarvitsee eutanasialain. Edessä on pitkä ja kiivas vuoropuhelu, sillä kysymys jakaa voimakkaasti puolueet ja lääkärikunnan.
 
Artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan Kuntalehdessä 13/2012      
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä