Kokoomuksen arvot ja tapa tehdä politiikkaa ratkaisivat puolueen ykkössijan kuntavaaleissa. Näin arvioi puheenjohtaja pääministeri Jyrki Katainen tiistaina kokoomuksen puoluehallituksen kokouksessa.

Katainen korosti, että kokoomuksen arvoja kannatti 1,5 prosenttiyksikköä enemmän äänestäjistä kuin eduskuntavaaleissa. Hän piti sitä merkittävänä muutoksena.

Myös kokoomuksen tapa tehdä politiikkaa vaikutti.

– Meidät erotti joistakin kilpailijoista se, että halusimme viestiä positiivista mutta rehellistä tulevaisuutta, Katainen sanoi.

Hän muistutti, että kokoomus ei pelännyt puhua vaikeista asioista. Kataisen mukaan puolue halusi päinvastoin tuoda vaikeudet esille ja esittää ratkaisuja niihin.

Sen sijaan alhaisen äänestysprosentin syistä Katainen oli edelleen ymmällään. Puoluehallituksen kokouksen jälkeen hän arvioi, että esimerkiksi eri vaalien yhdistämisen tuskin tuo ratkaisua. Vaalien yhdistämisen kestoteeman sijaan ongelmaan olisi hänen mukaansa löydettävä syvällisempiä vastauksia.

Kataisen mielestä niin puolueet, ehdokkaat, tukiryhmät kuin tiedotusvälineetkin tekivät vaaleissa parhaansa.

Voittoja ja tappioita

Kokoomus sai kuntavaaleissa 544 682 ääntä. Vaikka kannatusosuus eduskuntavaaleihin verrattuna nousi, äänimäärä putosi liki 55 000:lla. Takapakkia neljän vuoden takaisiin kuntavaaleihin tuli saman verran.

Katainen huomautti, että kokoomus nousi suurimmaksi muun muassa Inarissa, joka on ollut keskustan vahvaa tukialuetta. SDP:ltä kokoomus otti ykköspaikan Porissa ja Forssassa. Kuopiossa kokoomus säilyi suurimpana, vaikka siihen liitettiin keskustaenemmistöinen Nilsiä.

– Näissä vaaleissa meistä tuli myös Hämeen vaalipiirin suurin puolue, Katainen totesi.

Sen sijaan Katainen jätti mainitsematta, että puolue menetti kannatusta ja valtuustopaikkoja muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Vantaalla.

(STT)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä