Katupölytilanne helpottuu, kun hiekoitushiekka saadaan puhdistettua kaduilta ja jalkakäytäviltä. (Kuva: Pentti Vänskä)

Viime viikon lumisateet katkaisivat alkaneen katupölykauden, mutta vain hetkeksi.

Ilmanlaatu on monin paikoin välttävä tai huono pääkaupunkiseudulla, kertoo Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY tiedotteessaan.

– Eilen maanantaina katupöly heikensi ilmanlaatua eri puolilla pääkaupunkiseutua ja muuta Uuttamaata. Myös tästä päivästä (tiistaista) tulee pölyinen. Pölypitoisuudet ovat ajoittain yli kymmenkertaisia normaaliin verrattuna, HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski kertoo. 

– Ulkona kävellessä tai pyöräillessä kannattaa pyrkiä valitsemaan kulkureitti vähän etäämmältä vilkkaasta kadusta. Jo yhden korttelin päässä ruuhkaisesta kadusta ilma on puhtaampaa, Kaski jatkaa.

Muualla maassa ilmanlaatu on ollut vielä alkuviikosta hyvällä tai vähintään tyydyttävällä tasolla, ilmenee Ilmatieteen laitoksen ilmanlaatutiedoista. Välttävälle tasolle ilmanlaatu on laskenut tiistaina puolen päivän aikaan esimerkiksi mittausasemilla Tampereella, Äänekoskella ja Lahdessa.

THL muistuttaa, että katupölylle altistuminen esimerkiksi työ- tai koulumatkalla tai ulkoillessa aiheuttaa monelle oireita, kuten nuhaa ja silmien kirvelyä. Etenkin pienet lapset, vanhukset ja kroonisia hengityselin- ja sydänsairauksia sairastavat ovat herkkiä hiukkasten aiheuttamille haitoille.

– Herkkiin väestöryhmiin kuuluvien on suositeltavaa välttää altistusta pahimpaan katupölyaikaan ja huolehtia mahdollisen perussairauden asianmukaisesta hoidosta, sanoo THL:n erityisasiantuntija Taina Siponen.

Talven sääolosuhteet ja hiekoitustarve vaikuttavat siihen, kuinka paljon katupölyä muodostuu. Keväällä sää vaikuttaa puolestaan siihen, kuinka paljon katupölyä nousee ilmaan. Aurinkoisina ja kuivina päivinä katupölyä on runsaasti ilmassa. Sulamisvedet ja sade puolestaan kostuttavat tienpinnat, mikä vähentää pölyisyyttä.

Katupölytilanne helpottuu, kun hiekka saadaan puhdistettua kaduilta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä