Osa Jämsän, Pieksämäen, Rovaniemen, Savonlinnan ja Ylöjärven koulujen oppilaista voi valita syksyllä 2018 ruotsin sijasta jonkin toisen kielen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt kotimaisen kielen kokeiluluvan yhteensä 8 koululle.

Savonlinnan kaupunki haki lupaa neljälle koululle, muut kunnat yhdelle.

Kokeilu on osa hallituksen Uusi peruskoulu –hanketta. Sillä halutaan saada tietoa kielivalintoihin liittyvistä tekijöistä ja selvittää, vaikuttaako valinnaisuuden lisääminen kielitaidon laajentumiseen ja osaamisen vahvistumiseen.

Kokeilussa seurataan valinnaisuuden vaikutuksia oppimistuloksiin, kielivalintoihin ja perusopetuksen jälkeisiin opintoihin.

Osallistuminen on oppilaille vapaaehtoista.

Kokeilunhalu lopahti

Kokeilu oli vähällä vesittyä jo hakuvaiheessa, sillä kokeilunhaluisia kuntia ei tahtonut löytyä kampanjoinnista huolimatta.

Lopulta kokeilulupaa haki yhteensä kuusi kuntaa, joista vielä yksi, Kaustinen, peruutti hakemuksensa. Suurin syy kunnan päätökselle oli, että kunta sijaitsee ruotsinkielisen alueen reunalla ja ruotsin kielen taitoa pidetään tarpeellisena.

Yksikään ruotsinkielinen perusopetuksen järjestäjä ei hakenut mukaan kokeiluun.

Hallituksen lakiesityksessä 2200 oppilaan kohderyhmä olisi voinut opiskella ruotsin sijasta jotakin muuta kieltä. Nyt kokeilu on typistynyt neljäsosaan. Siihen voi osallistua yhteensä 452 syksyllä 2018 kuudennen vuosiluokkansa aloittavaa oppilasta.

Opetushallitus myöntää kokeiluun valituille kunnille valtionavustuksen, jolla korvataan 95 prosenttia kokeilun aiheuttamista kustannuksista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*