Kittilän kunnan verotulot nousevat merkittävästi ensi vuonna, kun kultakaivoksen kunnalle maksama yhteisövero nousee ennustetusta 1,9 miljoonasta eurosta 4 miljoonaan euroon.

– Kaivoksen yhteisöveron toteutuminen ensi vuodelle oli iloinen uutinen. Kittilän kunnan investointiohjelma on kuitenkin edelleen hyvin raskas – vaikka verotulot kasvavat kunnassa, silti käyttömenojen kasvua pitää yrittää hillitä ja keskittää sitä lakisääteisiin menoihin, sanoo kunnanjohtaja Anna Mäkelä.

Kittilän käyttötalouden menojen kasvutavoitteeksi asetettiin 3 %, mutta koululautakunnan menot ylittävät sen tuntuvasti. Edessä ovat mittavat investoinnit muun muassa päiväkoteihin ja kouluihin.

Kittilä aikoo palkata vuonna 2013 yhden päihde- ja mielenterveystyön tekijän (lähihoitajan) ja yhden määräaikaisen lähihoitajan kotihoitoon lisää. Lisäksi vuonna 2013 kunnassa on kaksi etsivää nuorisotyöntekijää, joiden palkasta ja muista kustannuksista suuri osa tulee valtiolta. Levin alppikoulussa toimii toinen valmentaja, jonka palkkakustannuksista kunta maksaisi puolet.

– Kittilässä on hyvät palvelut ja velkamäärää lukuun ottamatta hyvä taloudellinen tilanne. Kunnan palvelut rahoitetaan työllä, jota Kittilässä tehdään erityisesti matkailussa ja kaivoksella, Mäkelä sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä