Kuva: Pixabay

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) vie markkinaoikeuden ratkaistavaksi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen eli Varhan perintäpalvelujen hankinnan lainmukaisuuden.

Varha hankki perintäpalvelut vuonna 2022 ilman kilpailutusta Sarastian tytäryhtiöltä Revireltä. KKV:n arvion mukaan aiemmin Suomen Kuntaperintä-nimellä toiminut Revire ei ole Varhan sidosyksikkö, ja hankinta olisi pitänyt kilpailuttaa. KKV esittää hankinnan ennenaikaista päättämistä.

Hankittujen perintäpalveluiden arvo oli noin 1,9 miljoonaa euroa.

Hankintalain mukaan hankintayksiköiden ei tarvitse kilpailuttaa sidosyksiköiltään tekemiään hankintoja. Hankintahetkellä Varha omisti 0,09 prosenttia Sarastian osakkeista.
Varha on esittänyt käyttävänsä määräysvaltaa Revireen välillisesti Sarastian kautta, mutta KKV:n arvion mukaan hyvinvointialueella ei ole ollut määräysvaltaa Sarastiaan eikä siten Sarastian välityksellä Revireen.

KKV esittää, että markkinaoikeus määrää palveluiden sopimuskauden päättymään kuuden kuukauden kuluttua tuomioistuimen antamasta lainvoimaisesta päätöksestä. Lisäksi KKV esittää Varhalle 1000 euron seuraamusmaksua. Seuraamusmaksun määrässä on huomioitu, että sidosyksikköhankinnoista ja määräysvaltakriteerin edellytyksistä on monissa hankintayksiköissä epätietoisuutta.

Varhan suorahankinta on KKV:n mukaan osa laajempaa ilmiötä, joka johtuu sidosyksikkösääntelyn virheellisestä ja liian laajasta tulkinnasta. KKV vei keväällä markkinaoikeuteen myös Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Sarastia-hankinnan ja esitti hankinnan ennenaikaista päättämistä. Asia on markkinaoikeuden käsittelyssä.

Lue myös:

KKV vie Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Sarastia-hankinnan markkinaoikeuden syyniin

In house –yhtiöiden asema herätti keskustelua Kunnallisjohdon seminaarissa – KKV: veronmaksajan näkökulma keskeinen

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*