– Kokeiluun osallistumiseen kiinnostuneita kuntia on ollut todella paljon. Se tarkoittaa, että kunnat pitävät vaikeasti työllistyvien aseman parantamista tärkeänä ja rakennetyöttömyyden alentamiseen kaivataan uusia työkaluja, Tuula Haatainen totesi kuntien työllisyysseminaarissa 12. huhtikuuta.

Työ- ja elinkeinoministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä Suomen Kuntaliiton kokeilussa vastuu vaikeimmin työllistyvien aktivoinnista siirretään kunnille. Kuntaliitto pitää kokeilua tärkeänä, sillä siinä testataan, vaikuttaako tämä järjestämismalli vaikeasti työllistyvien sijoittumiseen työelämään, hyvinvointiin ja työllistämistoimien kustannuksiin.

– Käytännössä vastuuta vaikeimmin työllistyvistä on jo siirtynyt kunnille ilman varsinaisia lakimuutoksia, kun TE-toimitot eivät ole kyenneet vastaamaan tästä tehtävästä, Haatainen huomautti.

– Kokeilun onnistumisen kannalta on tärkeää, että kunnille varataan kokeilua varten riittävät resurssit. Kokeilua ei saa myöskään käyttää hyväksi tehtävien siirtämiseksi kunnille ilman kustannusten korvaamista.

Kokeilussa saatujen tulosten pohjalta tehdään päätöksiä kuntien ja valtion välisestä työnjaosta työllisyyden edistämisessä.

Parhaat tulokset yhteistyöllä

Työllisyyden edistämisessä kunnilla on moninainen rooli: kunnat ovat työnantajia, mutta ne myös kehittävät elinkeinoja ja torjuvat sosiaalista syrjäytymistä.

– Pitkäaikaistyöttömyyttä ei pystytä alentamaan vain yhdellä tai kahdella keinolla. Rakennetyöttömyyden nujertamiseen tarvitaan moniammatillista, sektorirajat ylittävää yhteistyötä. Tarvitaan yhteiskunnallista sitoutumista ja laajaa sopimista, ja työvoimapolitiikan lisäksi myös koulutus- ja sosiaalipolitiikkaa, Haatainen totesi.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä