Liitosporkkanoita hamuaa kaikkiaan 27 kuntaa, jotka olisivat muodostamassa kymmenen kuntaa. Neuvottelut jatkuvat muutamissa kunnissa kalkkiviivoille. Vihannin ja Raahen valtuustoissa sekä Lohjalla yhdistymistä puidaan vielä tällä viikolla.

Valmista pitäisi saada perjantaihin mennessä, jos kunnat haluavat yhdistymisen voimaan ensi vuoden alusta.

Ratkaisua kannattaa etsiä nyt viimeiseen asti, sillä yhdistymisestä annettavat porkkanarahat loppuvat tähän kevääseen. Kunnat saavat yhdistymisestä 2–6 miljoonaa euroa, minkä lisäksi niiden valtionosuudet pysyvät viiden vuoden ajan ennallaan.

Porkkanaraha ei kuitenkaan välttämättä ole suurin syy liitosruuhkaan. Valtiovarainministeriön ylitarkastaja Suvi Savolainen uskoo, että kaikkein suurin vaikutus on syksyn kunnallisvaaleilla.

–Aina neljän vuoden välein tulee tällainen piikki, koska se on kunnan oman hallinnon kannalta helpoin ajankohta, Savolainen sanoo.

Ensi vuoden alussa tapahtuva liitosten rypäs ei olekaan tavaton.

Vuonna 2009 kuntien määrä väheni peräti 67:llä, kun nyt vähennys on 14–17. Tämän vuoden alussa liitoksia ei tullut voimaan yhtään.

Ohjat omissa käsissä

Osa kunnista on halunnut kiirehtiä yhdistymispäätöstä edessä olevan kuntauudistuksen takia.

Päätökset on haluttu tehdä saman tien, koska vielä ei tiedetä, minkälaisia pakotteita hallitus asettaa kunnille saadakseen niitä yhteen.

Esimerkiksi Nilsiässä haluttiin taktikoida myös sen takia, että vältyttäisiin edessä olevalta neuvottelurevohkalta. Kunnanjohtaja Janne Airaksisen mukaan liitosta Kuopion kanssa oli jo pohdittu pitkään, eikä sitä enää ollut syytä pitkittää.

–Me halusimme käydä neuvottelut Kuopion kanssa kahden kesken, koska Pohjois-Savon alueelle on näköpiirissä useampia liitoksia.

Hallituksen valmistelemassa kuntauudistuksessa on hahmoteltu Manner-Suomen kuntien vähentämistä nykyisestä 320:stä noin 70:een. Hallituspuolueiden puheenjohtajat puivat lähiviikkoina, miten kuntien rakenneuudistusta jatketaan.

(KL / STT / Anniina Luotonen)

Nämä kunnat yhdistyvät vuodenvaihteessa:

Varmat:

–Oulu, Oulunsalo, Haukipudas, Kiiminki, Yli-Ii
–Lohja, Karjalohja

Varmistumassa:

–Savonlinna, Punkaharju, Kerimäki
–Alavus, Töysä
–Vaasa, Vähäkyrö
–Sastamala, Kiikoinen
–Kitee, Kesälahti
–Kuopio, Nilsiä
–Mikkeli, Ristiina, Suomenniemi

Neuvottelut kesken:

–Raahe, Vihanti
–Nummi-Pusulan ja Siuntion liittyminen Lohjan ja Karjalohjan muodostamaan kuntaan

Myöhästyvät:

–Aura–Pöytyä
–Kuopio–Maaninka

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä