Merkittävää rekrytointitarvetta selittää erityisesti korkea eläkepoistuma.

Suuresta rekrytointitarpeesta huolimatta kuntatyönantajat arvioivat kunta-alan kokonaishenkilöstömäärän vähenevän vuosina 2012–2015 noin 9 000 henkilöllä.

Rekrytoitavasta henkilöstöstä 47 prosenttia palkataan yli tuhat henkilöä työllistäviin kuntiin ja 41 prosenttia sosiaali- ja terveysalan kuntayhtymiin.

Rekrytoinneista puolet terveysalalle

Kuntatyönantajat aikovat palkata määrällisesti eniten vuoden 2012 aikana terveysalan (6 600 henkilöä), sosiaalialan (2 400) ja humanistisen, opetus- ja kasvatusalan koulutuksen saaneita (1 900) henkilöitä.

Pääosa rekrytointitarpeesta koskee korkeakoulutettuja. Kunnat arvioivat, että tulevan nelivuotiskauden aikana korkeakoulutettujen rekrytoinnit kasvavat erityisesti terveysalalla, sosiaalialalla sekä humanistisella, opetus- ja kasvatusalalla. 

Ammatillisen tutkinnon suorittaneiden rekrytointitarve pysyy pääosin ennallaan. Selkeää nousua on terveysalalla, sosiaalialalla sekä kiinteistö-, puhdistus- ja kotipalvelualalla ja humanistisella, opetus- ja kasvatusalalla.

Korkeakoulutettujen tarve on laskussa matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla sekä kulttuurialalla.

Ammatillisen tutkinnon suorittaneiden kohdalla lasku koskee kulttuurialaa ja yhteiskuntatieteiden, liike-talouden ja hallinnon alaa.

Osaajien puute suurin rekrytointihaaste

Kuntatyönantajista 73 prosentilla on ollut rekrytointivaikeuksia joihinkin tehtäviin. Vaikeuksia löytää  ammattitaitoista henkilöstöä on ollut erityisesti suurissa, yli tuhat henkilöä työllistävissä kunnissa sekä sosiaali- ja terveysalan kuntayhtymissä.

Vaikeinta rekrytointi on sosiaalityöntekijän, terveyskeskuslääkärin, hammaslääkärin, sairaanhoitajan, lastentarhanopettajan ja ammatillisen koulutuksen lehtorin sekä erikoislääkärin, ravitsemuspalvelutyön-tekijän ja psykologin tehtäviin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä