Tulevan talven varalle Suomessa on valmisteilla energiayhtiöiden tukipaketteja kaikkiaan noin 17 miljardin arvosta. (Kuva: PIXABAY)

Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Jari Heiniluoman mukaan sähköä tuottavien energiayhtiöiden omistajakunnissa on varauduttava tekemään nopeita takauspäätöksiä, jos sähkömarkkinoiden rauhattomuus jatkuu ensi talvena.

– Tällä hetkellä sähkömarkkina näyttää yllättävän vakaalta, mutta yhtiöt voivat tarvita rahoitusta nopeastikin vakuuksien järjestämiseksi sähkön hintasuojauksia varten. Tilanne edellyttäisi kunnilta mahdollisesti jopa usean kymmenen miljoonan takauspäätöstä yhtiön rahoitukselle. Tähän on nyt jo ainakin henkisesti aihetta varautua, Heiniluoma sanoo.

–  Jos kuntayhtiössä on useampia omistajia, omistajien tulee valmistautua yhdessä. Se nostaa asian vaikeuskerrointa.

Taustalla ovat sähköpörssin vakuusvaatimukset. Kun yhtiö myy sähköä sähköpörssiin, sen on turvattava ostajan asema asettamalla sähkön hintaa vastaava vakuus pörssin tilille. Jos sähköyhtiö ei pystyisikään toimittamaan sähköä, ostaja voisi vakuusvarojen turvin hankkia sähköä muilta yhtiöiltä.

Jos sähkön hinta nousee ensi talvena korkeaksi, samalla nousevat myös vakuusvaatimukset. Se voisi ajaa kuntien energiayhtiöt ja yhtiöiden kautta myös peruskunnat ongelmiin.

– Ihan tarkkaa tietoa ei ole siitä, kuinka monella kunnalla on konsernissaan sähköyhtiö, jossa kunnalla tai kaupungilla olisi hallitseva omistusosuus ja jotka myyvät sähköä pörssiin. Tällaisia isojakin yhtiöitä on kuitenkin merkittävä määrä Suomessa, Heiniluoma sanoo.

Suomessa on Heiniluoman mukaan siinä mielessä parempi tilanne kuin useissa muissa maissa, että sähkön tarjonta perustuu monipuoliseen palettiin.

– Mutta erityisesti maakaasun korkea hinta vaikuttaa laajasti sähkön hintaan ja kysyntään. Siihen pitää varautua, että talvella sähköntarve on suuri ja hinta kuluttajille ja yrityksille korkea, hän sanoo.

Valtion paketti ja kuntapaketti

Tulevan talven varalle Suomessa on valmisteilla energiayhtiöiden tukipaketteja kaikkiaan noin 17 miljardin arvosta. Valtiolta on luvassa 10 miljardin euron laina- ja takauspaketti, joka turvaisi suuria, yli 100 megawattituntia tuottavia sähköyhtiöitä, jos niitä uhkaisi maksukyvyttömyys. Lisäksi Fortum on jo saanut Solidiumin kautta 2,35 miljardin euron lainan akuutin tilanteen hoitamiseen.

Kuntayhtiöiden tukipaketti olisi noin viiden miljardin luokkaa. Kuntarahoituksen varainhankintaa takaava Kuntien takauskeskus on tehnyt tukiohjelmasta EU-komissiolle ilmoituksen 7. syyskuuta yhteistyössä Kuntarahoituksen ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Tukiohjelma odottaa EU-komission vastausta.

Jos EU-komissio hyväksyy ilmoituksen, Kuntarahoitus voi myöntää lainoja suoraan kuntien määräysvallassa oleville energiayhtiöille. Tähän saakka Kuntarahoitus ei ole voinut rahoittaa kilpailluilla markkinoilla toimivia kuntayhtiöitä.

– EU-komissiolle tehdyn ilmoituksen käsittelyaikaa on vaikea ennakkoon arvioida. Käsittelyn kesto riippuu myös siitä, tullaanko Kuntien takauskeskukselta tai Kuntarahoitukselta vaatimaan lisäselvityksiä, Kuntarahoituksen toimitusjohtaja Esa Kallio sanoo.

Kallio korostaa, että Kuntarahoituksen rahoituksella autetaan kuntaomistajaa tukemaan omaa energiayhtiötään niin, ettei valtion pakettiin jouduta turvautumaan. Tästä syystä rahoitus kanavoidaan emokunnan kautta tai 100-prosenttisella kunnan takauksella, jos rahoitus menee suoraan energiayhtiölle.

– Nyt kun markkinoilla on rauhallista, olisi ensisijaisen tärkeätä tehdä kunnissa tarvittavat päätökset, jotta kaikki asiat olisivat kunnossa, jos rahoituksen tarvetta tulee.

Savon Voima neuvottelee pankin kanssa

Savon Voima on 20 savolaiskunnan omistama yhtiö. Yhtiön toimitusjohtaja Arto Sutinen kertoo, että yhtiö on tehnyt riskienhallintaa pitkäjänteisesti sekä myyntien, rahoituksen että hankintojensa osalta.

– Luotamme että pystymme täyttämään kaikki sidosryhmävaateet. Suojauspolitiikkaa, jota kieltämättä maailmantilanne haastaa, ei tässä tilanteessa voi muutella.

Yhtiö on sopinut rahoituspakettinsa suoraan rahoituslaitoksen kanssa.

– Kaikki neuvottelut käydään siis pankin kanssa. Lainaa, vakuuksia ja muita rahoitusinstrumentteja voimme käyttää neuvoteltujen limiittien sisällä, Sutinen sanoo.

Savon Voiman oma sähkötuotanto on 106 megawattituntia, ja yhtiössä on laskettu, että myös valtion paketti olisi mahdollinen. Toimitusjohtaja Sutisen mukaan ehdot valtion paketissa ovat kuitenkin niin epäedulliset, ettei se ole ensisijainen missään mielessä.

Savon Voima on omistajana kuntaomisteisessa Väre-myyntiyhtiössä.

–  Se, miten Kuntarahoituksen työkalut sopisivat myyntiyhtiön mahdolliseen käyttöpääoman rahoitustarpeeseen, ei ole tiedossa, Sutinen sanoo.

Yhtiö ei ole lähestynyt vakuusasiassa omistajakuntiaan.

– Savon Voima-konsernin tase ilman omistajakuntien takauksia on rahoituslimiittiemme raja. Se ei ole tiedossa, edellyttäisikö Kuntarahoituksen osuus omistajakuntien takauksia.

Lisätietoa komission päätöksen jälkeen

Kuntarahoituksesta tähdennetään, että tarkempia ohjeita energiayhtiöille kohdistuvasta vakuusvaatimusten rahoituksesta on luvassa heti, kun EU-komissiolta on saatu päätös hakemukseen.

– Se on kuitenkin tiedossa, että Kuntarahoitus tulee edellyttämään yhtiöitä omistavan tai omistavien kuntien sataprosenttista takausta. Monessa tapauksessa kunnan voi olla järkevintä hakea itse lainaa Kuntarahoitukselta ja lainata edelleen varoja määräysvallassaan oleville yhtiöille, sanoo toimitusjohtaja Esa Kallio.

Juttua muutettu 6.10. klo 16.24: Lisätty viimeisen väliotsikon jälkeinen osa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Tarvitaanko vakuuksia silloinkin, jos sähköä ei myydä pörssiin, vaan se myydään suoraan esimerkiksi omistajakuntien jakelualueiden kotitalouksille?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*