Valtionosuuslaskelmat
Nyt valmistuneiden laskelmien perusteella peruspalvelujen valtionosuuden indeksikorotus on 2,2 prosenttia. (Kuva: Pixabay)

Valtiovarainministeriö on torstaina iltapäivällä julkaissut kuntakohtaiset valtionosuuslaskelmat ja sote-uudistuksen rahoituksen lopulliset laskelmat. Jokaisen kunnan luvut ovat nähtävillä valtiovarainministeriön nettisivuilta ladattavissa taulukoissa.

Kunta-alan suurin puheenaihe kuluneen viikon aikana on ollut se, että kasvaneiden sote-kustannusten ja lopullisten verotietojen perusteella kuntien valtionosuuksien määrä vähenee merkittävästi aikaisemmin arvioidusta. Nyt julkistetut tiedot on päivitetty siirtolaskelman tuloksilla sekä valtionosuuksia koskevan hallituksen esityksen toimenpiteillä. Osaksi vuoden 2024 valtionosuuslaskelmaa on tuotu myös ennakolliset valtionosuuslaskelmat vuoteen 2027 saakka.

Valtionosuuksissa on myös huomioitu lopulliset sote-uudistuksen kuntatalousvaikutuksia tasaavat elementit, jotka joko lisäävät tai vähentävät yksittäisen kunnan valtionosuutta. Valtionosuuksiin on päivitetty mukaan myös muita tietoja, valtiovarainministeriö kertoo tiedotteessaan. Lokakuussa tehdyn laskelmajulkaisun jälkeen ensi vuoden valtionosuuksiin on nyt päivitetty verotuloihin perustuva tasaus, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lisäosa sekä koulutustaustakriteerin tilasto. Veromenetysten korvausten kuntakohtaiset tiedot ovat vielä alustavia, mutta muilta osin ensi vuoden laskelma on lopullinen.

Valtionosuuden ennakkolaskelmat vuosille 2025–2027 sisältävät sote-siirtolaskelman päivittymisen lisäksi 6. marraskuuta erikseen julkaistut tuoreimmat arviot TE-uudistuksen rahoituksesta.

Valtiovarainministeriön taulukoissa on esitetty alustava tieto kuntien valtionosuuksista vuosille 2025-2027. Ministeriö huomauttaa, että jatkovuosien valtionosuuksiin sisältyy kuitenkin vielä epävarmuutta, ja tiedot tulevat päivittymään seuraavan kerran keväällä 2024. 

Lue täältä kaikki aiemmat juttumme valtionosuuksista:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä